За 20 дни да можем да скъсаме с енергото. Това предвижда инструкцията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която влиза в сила от 1 април. Преминаването към новия доставчик ще става само на 1-во число от месеца, така че първите битови клиенти могат да се появят на свободния пазар още на 1-ви май.

Смяната на енергото или на кой да е доставчик на тока на свободния пазар ще става само с подаването на едно заявление. То е от 2 страници и в него всеки желаещ да скъса с енергото трябва да попълни своите данни. 

За физическите лица това са трите имена, ЕГН и номер на личната карта, а за фирмите се иска името на компанията, Булстат, ДДС номер (ако е регистрирана по ДДС) и имената на хората, които я представляват. В случай, че сте упълномощили някой да подаде заявлението вместо вас, има специално поле, в което да се попълнят и неговите данни.

Пълномощното трябва да е нотариално заверено. На втората страница на заявлението трябва да се попълни адрес и телефон за кореспонденция, както и имейл, ако ползвате. Пак там трябва да се попълни таблица. 

В нея се искат данни за клиентския номер, абонатния номер и населеното място. Пак в нея трябва да посочите какъв тип потребител сте – битов или стопански, или пък смяната се касае за доставчика на ток за уличното осветление. Предвидена е графа, в която да се опише и характерът на потреблението. 

Това означава ако се сменя доставчикът за фирма, тя да посочи с какво преобладаващо потребление е – дневно или нощно. Битовите клиенти пък трябва да опишат дали ползват парно, или се топлят на въглища или друго, или пък са само на ток. Това е необходимо, за да може съответното ЕРП да определи към кой стандартизиран товаров профил трябва да бъдат причислени. Той се записва в последната колона от таблицата от самото ЕРП.

Заявленията се подават винаги до 10-о число на месеца, предхождащ този, от който искате да минете към новия доставчик на ток.

Важно е да знаете, че дори да скъсате със сегашното си енерго като доставчик на ток, вие оставате клиенти на дружеството, което е собственик на мрежата. В различните региони на страната това са ЧЕЗ Разпределение, ЕВН България Електроразпределение и Енерго Про Мрежи.

Инструкцията на КЕВР предвижда общо 5 опции за смяна – на енергото с доставчик на свободния пазар, на един търговец с друг на свободния пазар, на доставчик от последна инстанция с някое от трите енергодружества, или с търговец. Регулаторът допуска и връщане на регулирания пазар при енергото.

Важно е да се знае, че ЕРП-тата са тези, които ще администрират целия процес по смяната на доставчика, включително могат и да не ви пуснат. За да не изпадате в такава ситуация, първо трябва да имате сключен договор с друг доставчик на свободния пазар. Както и да сте се издължили напълно към стария си доставчик на ток.

Ако сте подали повече от едно заявление в един и същи месец, ЕРП-то ще прекрати процедурата по смяната. Същото ще се случи и ако избрания от вас търговец няма рамков договор с ЕРП-то, чиито жици стигат до вашия дом.

ЕРП-то няма право да ви иска никакви други документи освен заявлението и пълномощното, ако някой друг ще прави смяната вместо вас. В инструкцията са описани подробно и всички срокове, в които ЕРП-то трябва да направи съответните справки и да уведоми страните, като никой от тях не надвишава 4 работни дни.