В западнал квартал в покрайнините на столицата на България, където бурните протести срещу цените на тока свалиха правителството миналия месец, няколко жители рискуват живота си и гнева на съседите си, за да откраднат електричество.

Те се борят да свържат двата края в най-бедната страна в Европейския съюз. Kрадците шунтират кабела и си осигуряват достъп до мрежата.

"Те правят трудни неща – пускат клечки за зъби в ключовете за осветление, така че електроенергията на входа да може да продължи и те да се свържат към мрежата", коментира Лора Тодорова, администратор на блока, строен по времето на комунизма, който се намира в модерно предградие, район опровергаващ сам името си.

Изглежда никой не прави нищо, за да реши проблема, казва тя, нито полицията, нито енергийните компании.

Шест години след присъединяването към ЕС управлението в България продължава да е дълбоко нефункционално и корумпирано, въпреки усилията на Брюксел да принуди София да изчисти проблемите. Това е втората най-корумпирана страна-членка, според Transparency International.

Изборите в страната вероятно ще се проведат през следващия месец. Почти сигурно те ще доведат до парламентарна криза и ще повдигнат въпроси относно икономическата стабилност. Така исканията на населението за по-добър живот едва ли ще бъдат изпълнени скоро.

Премиерът в оставка Бойко Борисов се отдръпна от коалиционните си партньори, докато основният му съперник, лидерът на социалистите Сергей Станишев, чиято партия е почти изравнена с тази на бившите управляващи, заяви, че той няма да заеме поста министър-председател, ако БСП спечели. Някои смятат, че от нищото може да дойде нова политическа сила, вдъхновена от драматичното засилване движението "Пет звезди" , водено от комика Бепе Грило на изборите в Италия през миналия месец.

"Фразата лъвове, водени от магарета ми идва на ум, когато мисля за българския народ и някои от политиците, които си е избрал", коментира Анди Андерсън, британец, който ръководи "Имоти Стара планина" в град Русе.

Населението на България намаля със 7 на сто в рамките на едно десетилетие, като броят му се сви до 7.3 милиона души. Много граждани избягаха от токсичния микс от корупция, слабо върховенство на закона и лоша инфраструктура. Мнозина от тях отидоха в ЕС и особено във Великобритания. Там са загрижени, че ще има наплив на имигранти от България и съседна Румъния, когато последните останали ограничения на пазара на труда се вдигнат в края на тази година.

Двете страни, чиито правосъдните системи са в процес на наблюдение от ЕС, ще останат блокирани в стремежа си към Шенгенската зона заради корупцията и организираната престъпност.

Няколко последователни правителства не успяха да решат проблема с откриването на извършителите на стотици поръчкови убийства, станали в София и други градове през 1990-те години.

Всекидневният живот в страната е борба, която става по-тежка заради корупцията и ниския стандарт. Дори и болничните пациенти трябва да си носят пари в брой, тъй като лекари и медицински сестри настояват за допълнително заплащане над малките си заплати. Всичко това дава гориво на демонстрациите, които продължават вече близо месец. Трима от протестиращите дори се самозапалиха, отчаяни от високите цени на горивата и ниските стандарти на живот. Двама от тях починаха.

В отговор държавата намали цените на електроенергията със средно 7% от 1 март и стартира процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, заявявайки, че дистрибуторите са виновни за високите сметки. Компаниите обаче казват, че не са направили нищо лошо.

"Аз съм категоричен, че има някаква конспирация със сметките за електричество", обяви премиерът в оставка Борисов.

Рискувайки дипломатически скандал с чешкото правителство, което е собственик на ЧЕЗ, и с останалата част на ЕС, България разтревожи инвеститорите и стана една от новите членки на съюза, заедно с Унгария и Румъния, действащи на ръба на европейските правила.

Обратно в модерно предградие - квартал, където малки къщи са разпръснати сред рушащи се блокове и покрити с отпадъци тревни площи. Хората в блока на Тодорова са окуражени от приближаването на пролетта, когато сметките за ток трябва да намалеят и двете или трите семейства, крадящи електроенергия ще имат по-малка нужда.

Хората не се срамуват да крадат от своите съседи и дори има свидетели на това, как от апартамент с изключено електричество, всяка вечер звучи силна музика. В същото време други използват открит огън, за да се стоплят, защото нямат пари да си плащат сметките от около 150 лв. Сума, равна на повече от половината на средната пенсия в страната.

Компаниите, доставящи електричество, отчитат, че губят около 15% от енергията по време на разпределението, в сравнение с по-малко от 10 на сто в другите бивши комунистически страни от ЕС, а някои анализатори твърдят, че общият дял на загубите в България е над 25%. Кражбите на ток формират значителна част от тази разлика.

Няма официални данни за общите разходи за кражби, тъй като голяма част от тях остават неоткрити и загубите се поемат от невинните клиенти.

Кражбите по мрежата на ЧЕЗ са се увеличили с 28% през първата половина на 2012 г. От дружеството твърдят, че работят с властите за решаване на проблема, който понижава качеството и сигурността на доставките.

"Всяка сутрин, проверявам електромера, за да видя дали има свързани кабели, където не трябва", коментира Тодорова. "Но те крадат през нощта - не мога да пазя 24 часа".