Учените откриват доказателства, че предизвиканото от човека изменение на климата повишава рисковете за отделни атмосферни явления, като наводнения или топлинни вълни и това е голяма стъпка към точното определяне на местата, където ще се случат такива аномалии, предава Reuters. 

Експертите отдавна сочат емисиите от парникови газове за основна причина за  повишаване на температурите по света, което води до увеличаване на площта на пустините, наводнения, засушавания, горещи вълни, по-мощни бури и покачване на морското равнище. 

Но доскоро те заявяваха, че локалното много горещо, студено, сухо или ветровито време може да обясни повечето от отделните необичайни събития, подобно на сегашната суша в САЩ или стопяването на леда в Гренландия през юли. 

Едно проучване, завършено през този месец, обаче показва, че емисиите от парникови газове са увеличили шансовете за тежката горещата вълна в Тексас през 2011 г. и необичайно топлото време във Великобритания в края на 2011 г. 

Иронично, но в момента са налице повече данни за щетите, очаквани от изменението на климата към 2100 г, отколкото за щетите, които климатичните аномалии, резултат от човешко въздействие, причиняват сега. 

Индустриализираните държави са съгласни, че те трябва да поемат водеща роля в намаляването на емисиите от парникови газове, тъй от началото на индустриалната революция досега са използвали много повече изкопаеми горива от развиващите се страни. Но в същото време САЩ се противопоставят на идеята за отговорност за вредите, които причинява глобалното затопляне в момента. 

Новите проучвания са затруднени от това, че трябва да разграничават влиянието на парниковите газове от естествените вариации на климата, предизвикани от Ел Ниньо в Тихия океан, слънчевата активност и вулканичните изригвания. 

Досега горещите вълни най-лесно се свързваха с глобалното затопляне, но има все повече доказателства, че процесът причинява също така резки застудявания и проливни дъждове. 

Доклад на ООН от миналата година показва, че много метеорологични крайности могат да бъдат свързани парниковия ефект. Сред тях са повишеният брой на температурни крайности и поройни дъждове. 

Но учените предупреждават да не се отива твърде далеч в обвиненията към изменението на климата за екстремни събития. 

Например безпрецедентните наводнения в Тайланд миналата година, които нанесоха щети за $ 45 млрд, според оценката на Световната банка, са причинени от хората, но чрез задръстване на реките с боклуци и преграждането им с мостове, а не поради изменението на климата.