Китай и другите световни икономики трябва да повишат лихвите, за да избегнат високата инфлация, предупреди известният инвеститор Джим Роджърс.

В Китай основната лихва не е повишавана от ноември 2007 г., в САЩ – от декември 2008 г. Европейската централна банка /ЕЦБ/ също държи основната лихва на рекордно ниско ниво от 1%, но по думите на Роджърс – тези нива са твърде ниски.

Той напомни, че в Малайзия, Южна Корея и Тайланд лихвите са били повишени поне веднъж през тази година, а в Индия това се случи четири пъти в рамките на пет месеца.

Джим Роджърс, който в края на миналия век предсказа поскъпването на суровините, коментира, че светът така и не е излязъл от рецесията, а последните данни от САЩ и Европа подсказват, че рецесията ще продължи с пълна сила. Според него, нито китайската, нито индийската икономики могат да бъдат двигатели на глобалното възстановяване – китайската икономика е 1/10 от тази на САЩ и Европа, а индийската е 1/4 от тази на Китай, посочва Роджърс.

Подобно на предсказанието, което направи през 1999 г., и сега Джим Роджърс смята, че цените на суровините ще тръгнат нагоре. По думите му, те дори ще пробият старите върхове в следващото десетилетие, та дори и да растат с по 5 – 6 процента годишно.  Bloomberg