Пълната забрана за пушене на закрити обществени места да падне. Това предвиждат промени в закона за здравето, внесени вчера в парламента от депутатите от БСП Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов, съобщава "24 часа".

Връща се разрешението за пушене в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали) и в нощни заведения.

Тютюневият дим ще е отново разрешен в отделни салони в игрални зали и казина, както и в обособени помещения на летищата. Забраната пада изцяло за стадионите.

Собствениците на заведения до 70 кв. м сами ще определят дали те да са за пушачи, или за непушачи. За по-големите се обсъждат два варианта - или собствениците им сами да определят каква площ да е за цигарен дим, или разпределението пушачи-непушачи в помещението да е 50:50.

Завишават се и глобите за пушачи, които нарушават забраната - от 400 до 800 лв. вместо досегашните от 200 до 500 лв. За повторно провинение - от 800 до 1500 лв. На собственика на заведението пък ще се налага санкция от 500 до 1000 лв., ако е едноличен търговец, и от 2000 до 4000 лв. - ако е юридическо лице.

Депутатите от БСП приеха отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на своеобразен партиен референдум, пише "Стандарт".

Гласуването станало на заседанието на парламентарната група късно във вторник. От присъствалите 56 избраници "за" са били 35, сред тях е и лидерът Сергей Станишев. 17 души - главно лекарите в групата, били против.

Пушачите Валери Жаблянов и Страхил Ангелов също гласували срещу облекчения режим с мотива, че "не това е най-важната тема". Четирима били "въздържал се". Общо червените имат 83 кресла от 240-местния парламент, но от заседанието са отсъствали 27 души.