Плащанията в болниците под каквато и да е форма за избор на екип ще бъдат забранени в най-скоро време. Това се отнася не само за даването на пари на ръка, но и за плащания в болничната каса, стана ясно вчера след среща на новия здравен министър Десислава Атанасова с Българския лекарски съюз.

Изборът на екип да отпадне за всички болници. Това ще направя с отмяна на съответната наредба, каза министър Атанасова.

Проучих въпроса като юрист, тази практика е абсолютно незаконна. В същия дух се произнесе и омбудсманът, сега предстои Върховният административен съд също да се произнесе, подчерта тя.

Занапред тези, които искат

да бъдат лекувани от конкретен лекар

или екип, ще трябва преди това да са се осигурявали допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга, разясни здравната министърка.

По думите й не е оправдано сега осигурен гражданин да брои пари в болниците, за да бъде лекуван често пъти от доктори, които са му посочени, но самият той не познава. Първоначално ще се пристъпи към отпадане на избора на екип за родилки и малки деца.

Изборът на екип бе въведен от бившия здравен министър Стефан Константинов, който закова конкретни цени за всяка дейност при такъв избор, като най-скъпото плащане не бива да превишава 920 лева. Това бе направено, за да се ограничи безконтролното изнудване на пациентите за пари.

Едва 1,5% от пациентите са си платили за избор на екип през 2011 г., показва анализ на Министерството на здравеопазването. За периода януари - ноември 2011 г. от общо 1,6 млн. души, преминали през болници, екип и лекар са избрали само 25 000 човека, 17 000 са избрали екип, а 7000 - лекар. В София 13 000 пациенти са избрали екип и лекар.

Още в края на миналата година, като председател на здравната комисия в парламента, Десислава Атанасова предложи да отпадне услугата избор на екип за родилки и малки деца, а вместо това бъдещите майки доброволно да се осигуряват във фондове. Българският лекарски съюз обаче възрази срещу отмяната на избора на екип без заместващ механизъм. Въпреки че по думите на неговия председател д-р Цветан Райчинов вижданията на съсловната организация с тези на министър Атанасова съвпадат на 90 процента, се оказа, че има и спорни идеи.

Ако досега един пациент е имал право освен болница да си избере и конкретен лекар, то с отпадането на избора на екип това право му се отнема. Но министър Атанасова е права, че начинът, по който това сега е разписано в наредба, е незаконосъобразно и

вероятно ще падне в съда

заяви д-р Райчинов. Той и управителният съвет на съсловната организация обаче подкрепиха идеята й това да стане чрез фондовете за допълнително здравно осигуряване.

Диагностично свързаните групи ще заменят клиничните пътеки в следващия мандат на ГЕРБ, стана ясно от изказването на министър Десислава Атанасова.