Рано е да се говори за приключване на кризата, има опасност от повторна рецесия.

Това предупреди милионерът Джордж Сорос в реч по време на срещата на Международния финансов институт /МФИ/ във Виена.

Според Сорос, светът в момента се намира в ситуация, която много напомня на кризата от 30-те години на миналия век. Заради усилията на много правителства да съкратят публичните дългове на страните им под натиска на финансовите пазари пък има опасност от забавяне ръста на икономиката и повторна рецесия на някои места, коментира още той.

Припомняме, че за опасност от повторна рецесия в края на май предупреди и икономистът Нуриел Рубини - виден поддръжник на тезата, че еврозоната ще се разпадне.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank – Йозеф Акерман – пък призова на същата среща Г-20 внимателно да обмислят формата, съдържанието и времето на бъдещите реформи и регулации във финансовия сектор.

Според Акерман, банките в еврозоната ще понесат най-силно удара от новите регулации. Той допълни, че самите банки и други финнасови институции осъзнават нуждата от промени, но се нуждаят от повече време, за да ги осъществят.

На форума във Виена беше представен и доклад, според който тежката регулация над банките ще забави с около 3 на сто ръста на икономиките на САЩ, държавите от еврозоната и Япония. Заради новите данъци и капиталови изисквания банките ще трябва да намерят начин да осигурят баснословни суми, което пък поражда опасността от задлъжняване. Reuters