Металурзите от ОЦК масово подхващат съдебна процедура срещу ръководството на комбината. Към 12 часа днес над 116 бяха внесените в Районния съд в Кърджали извлечения от ведомостите за заплати, съобщи председателят на структурата на КТ „Подкрепа" в комбината Ани Георгиев. Според него до края на деня поне още 200 металурзи ще го направят, като това ще послужи за издаването на изпълнителни листове. Това трябва да стане в срок от 2 седмици.

С изпълнителните листове работниците ще могат да изискат от съдия-изпълнител да наложи запор на банковите сметки и имуществото на Захариев. По този начин металурзите могат да си получат заплатите и законните лихви върху просрочените задължения. От КНСБ уточниха, че целта е да се изпревари евентуалното обявяване на Оловно-цинковия комбинат в несъстоятелност, защото тогава исковете на металурзите ще отпаднат.

Продължават и едночасовите бликади на изхода на Кърджали за Хасково през с.Мост. Днес протестиращите работници от ОЦК отново затвориха участъка пред завода от 9.30 до 10.30 часа, скандирайки "Захариев вън! Захариев в затвора!".

Междувременно стана ясно, че към днешна дата в Бюрото по труда в Кърджали са се  регистрирали 49 металурзи, напуснали завода. Директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев уточни, че статутът на работниците е уреден във връзка с приложението на чл.327 от Кодекса на труда, който визира съкращаване на щатове и  получаването на обезщетения от НОИ - мярка, за която е настоял и министърът на социалното министерство Тотю Младенов.

Днес Валентин Захариев свика пресконференция, на която каза, че са осигурени са средства за заплатите на работниците на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. По думите на Захариев. По думите му тази сутрин е договорено отпускането на пари, като в момента се търсят обезпечения с имущество. Това обаче ще отнеме няколко дни. Водят се преговори и за сключване на договор, като клиентът би трябвало да предплати продукцията.

От своя страна изпълнителният директор на комбината Славея Стоянова определи "забавянето на заплатите" като "нейна лична трагедия", а исканията на работниците - като "справедливи".

От декември заводът е без приходи. Захариев изтъкна забавена оценка за въздействието на околната среда, проблеми с усвояването на кредит като основна причина за тежкото състояние на завода. От началото на годината са направени два опита за пускане на комбината, като първия път авария е попречила на работата, а втория път - студеното време.

Договорът за прехвърлянето на Горубсо Мадан е подписан от страна на Интертръст, както и от един от представителите на новото ръководство, обяви още Валентин Захариев. За да бъде окончателно приключена сделката, трябва и другият представител на "Върба Батанци" да положи подпис.

Споразумение за прехвърлянето на Горубсо бе подписано в петък в министерството в икономиката. Захариев обяви, че от около година се търси купувач и за Горубсо, и за ОЦК Кърджали.

Ето какво още каза по време на пресконференцията Валентин Захариев:

"Опитахме се да вземем мерки, но очевидно вече имаше други интереси икономически в този район. Октомври - ноември, тоест ноември - декември - януари те произведоха под процента от плана, при големи разходи. След като и ОЦК излезе от производство да не произвежда от декември месец, изпаднахме в ликвидна криза, тоест изпаднахме във финансова криза и невъзможност да си платим заплатите. Никой не е водил умишлено нито едното, нито другото дружество във фалит, това категорично го заявявам. Ние сме се стремили да управляваме и двете дружества професионално и с ясното съзнание, че ОЦК без Горубсо много трудно ще оживее.

Никога не съм обещавал невъзможни неща, но нещата, които съм обещавал за заплатите, са били винаги на база на изпълнението на плана. Подписвали сме два протокола с представителите на работниците. И в двата протокола пише, че ние ще изплащаме така заплати, а те ще изпълняват така плана. Те не го изпълниха така плана и ние не успяхме да си изпълним ангажиментите по заплатите.

Чух, че прокурорска проверка ще започне в двете дружества - ще се радвам, нека да започне. И те ще открият, че дружеството не е източено, а е наливано. Наливано всеки месец, всяка година под формата на инвестиции, под формата на компенсации на загуби, под формата на субсидиране на дъщерни фирми".