Ако проектозаконът на Министерство на правосъдието за конфискация на имуществото, придобито от незаконна дейност, бъде приложен, той е в състояние да наложи един поврат в най-новата история на България при справянето с корупцията и организираната престъпност - това коментира в предаването „Седмицата" министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Миналия месец Европейската комисия за демокрация чрез право (т.нар. Венецианска комисия) одобри проектозакона на правосъдното министерство. Министър Попова обясни повече за работата на комисията: „Стандартите и начинът, по който работи Венецианската комисия, твърде много се различава от начина, по който сме свикнали да обсъждаме проблеми с реформите, в която и да е област. Колегите не бързат да изразят предварително своето становище. От комисията казаха, че този проект не противоречи на Конституцията ни и на европейските правни норми. Това ни дава допълнителна увереност, за да смятам, че ние сме се погрижили да направим добър юридически продукт".

Целта на закона не е да проверява имуществото на българския народ целокупно, а това е инструмент, който ще посегне на незаконното забогатяване", подчерта правосъдният министър. По думите й този закон ще се прилага, когато в прокуратурата е започнало производство за рекет, за пране на пари, за длъжностни измами и др.

Относно специализирания съд, Попова заяви: "Имаме проблеми с организираната престъпност. По-добре да направим специализирана структура, която да поеме само този вид престъпност. Други държави са избрали подхода да разследват например стопанска престъпност с такъв специализиран съд. Финансовият министър е казал, че има възможност да бъдат отделени пари за специализиран съд".