До 2016 година България трябва да рециклира 25 процента от битовите си отпадъци, а до 2018-а – 40 на сто, за да се постигне крайната цел до 2020 г., когато трябва да се оползотворява половината количество битови отпадъци у нас.

Това са част от целите на новия проектозакон за управление на отпадъците, който екоминистърът Нона Караджова представи на дискусия в Народното събрание, на която присъстват всички институции и заинтересовани по темата страни.

До 2020 г. страната трябва да намали със 70 на сто и строителните си отпадъци. България е на последно място по рециклиране и на първо по депониране, припомни още Караджова.

Сред целите на закона е облекчаване на процедурите по издаване на разрешения за дейности по отпадъците, както и подобряване и оптимизиране на работата на организациите по оползотворяване на излезлите от употреба отпадъци. Предвижда се текущ контрол и изготвяне на одиторски доклади за работата на тези организации.

Притежателите на търговски обекти със застроена площ над 100 кв. м задължително ще сключват договори за разделно събиране на отпадъците от хартия, картон, стъкло, метали и други, обясни още министърът. По отношение на битовите и строителните отпадъци се въвежда пълна реформа.

За черните и цветни метали проектозаконът предвижда нови разпоредби и контролни механизми. Според Караджова търговската дейност с черни и цветни метали води до големи загуби,заради това се планира въвеждане на разрешителен режим за тези дейности и банкова гаранция за площадките. Разплащането по сделките ще става по безкасов път.

До 2 години след приемането на закона кметовете трябва да осигурят площадки за безвъзмездно предаване от хората на разделно събрани отпадъци от домакинствата, включително и черни и цветни метали. Запазват се съществуващите изисквания към площадките и остава видеонаблюдението към тях.

По време на обсъждането, различни организации, занимаващи се с търговия на черни и цветни метали, категорично се противопоставиха на нововъведенията. Според тях, това няма да разреши проблема с кражбите и противоречи на европейските норми. Те негодуваха и от твърдението на министъра, че е провеждано широко обществено обсъждане по проектозакона.