Въпреки множеството неблагоприятни фактори ударили едновременно икономиката през 2014 г., Русия досега избягваше рецесията.

"Въздействието на главния удар, сривът в цените на петрола, започна да влияе на икономиката през последното тримесечие на миналата година, като въздействието му ще се задълбочи през 2015 г. и 2016 г.", коментира главният икономист за Руската федерация на Световната банка, Биргит Хензел.

"Но руското правителство и централна банка показаха, че могат да реагират бързо с политически мерки за успешно стабилизиране на икономиката," допълва той.

Днес Световната банка представи подробен анализ на състоянието и перспективите пред руската икономика.

Очаква се спад на потреблението за първи път от 2009 г. насам, заради намаляването на реалните доходи и заплати.

Икономиката ще се свие с 3.8% през 2015 г. и с 0.3% през 2016 г. Инвестициите ще намалеят, като правителството ще отложи редица големи инфраструктурни проекти, а частните инвеститори ще ограничат планираните разходи. Капиталът ще остане скъп, а търсенето – несигурно.

Единственият светъл лъч е, че поевтиняването на рублата може да подкрепи конкурентоспособността и растежа в експортните индустрии.

Въпреки това, липсата на структурна гъвкавост и растящите разходи за внос на инвестиционни стоки и кредити ще ограничат ползите от евтината руска валута.