Доларът се противопостави успешно на еврото в сряда, като за пореден път не даде възможност на единната валута да пробие психологическото 1.35. Еврото тества това ниво през последните четири поредни сесии и все безуспешно. От края на миналата седмица цената на най-търгувания валутен крос се задържа близо до тези стойности, оставяйки впечатление, че пазарните участници все още не успяват да намерят мотиви да подкрепят по-дългосрочно едната или другата валута. Новините от САЩ не бяха достатъчни, за да наклонят везните в полза на долара, а все още нестабилната икономическа среда в Европа ограничаваше възходящия импулс на еврото.

 

През изминалия ден пазарът показа, че е по-склонен да даде предимството на долара. Залозите в полза на щатската валута се увеличиха, въпреки че зад това движение липсваха силни макроикономически новини. Анализатори коментираха, че това е само корекция, породена от прибирането на печалбите от дългите позиции в евро и, че много скоро еврото ще е готово да разшири печалбите си до нови многомесечни върхове.

 

На пръв поглед поскъпването на долара наистина изглежда лишено от силна фундаментална подкрепа. От друга страна обаче, тази корекция, която наблюдавахме вчера, може да се каже, че е позакъсняла. Реалните проблеми на еврозоната са все още валидни, въпреки договорения втори спасителен заем за Гърция. Само преди дни водещите кредитни агенции понижиха за пореден път рейтингите на страните от валутния блок, а от Standard & Poor’s присъдиха на Гърция оценка „избирателен фалит“ заради това, че Атина обслужва избирателно част от текущите си задължения.

 

Пазарът на дългови ценни книжа също не вярва, че европейските политически лидери са намерили решение на дълговите проблеми. Повечето страни от еврозоната са принудени да продават държавни облигации срещу все по-висока изискуема норма от страната на инвеститорите, което допълнително оскъпява тяхното кредитиране и на практика забавя възстановяването им от кризата.

 

Затова вчерашното поскъпване на долара може да се окаже не само корекция, а потвърждаване на дългосрочния доларов тренд. Статистическите данни от базирания във Вашингтон регулатор на фючърсната търговия /CFTC/ в САЩ показват, че американските хедж фондове и по-големите спекуланти увеличават залозите си в полза на щатската валута, като нетните дълги позиции за долара срещу останалите основни валути нараснаха с 1.59% през миналата седмица.


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3457; Връх – 1.3484; Дъно – 1.3313; Затваряне – 1.3323

 

 

 

Сценарият ни за поскъпване на долара, на който акцентирахме през последните дни, остава валиден. Вчера двойката EUR/USD се отдалечи на по-голямо разстояние от ключовите стойности при 1.35, което дава възможност за преместване на прикачените стопове по късите позиции също в посока надолу.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5900; Връх – 1.5991; Дъно – 1.5897; Затваряне – 1.5915

 

 

 

Британската лира изглежда ще отстъпи на долара, за да влезе отново в широкия рейндж между 1.3650 и 1.5900. Вчерашният дневен бар има характер на обръщаща фигура, която за момента дава по-голямо предимство на щатската валута.

 

USD/JPY

Отваряне – 80.44; Връх – 81.29; Дъно – 80.24; Затваряне – 81.14

 

 

 

Прогнозата ни, че всеки опит на йената за поскъпване ще бъде използван от пазарните участници за нови покупки на долари от по-изгодни нива, за момента се оказва валидна. Преди дни йената се отдръпна от последното 9-месечното дъно и успя да се върне обратно при нивата около 80.00. Именно там бяха активирани нови дълги позиции в полза на долара, които бързо придвижиха двойката отново нагоре.

 

 * Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!