Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов от управляващия кабинет е свързан с проекта „Цанков камък", обяви в Бургас лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според бившия премиер фирмата Арнаудов консулт, която извършва надзора на амбициозния инфраструктурен проект, е собственост на Прегьов. 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов няма собственост  във фирма Арнаудов консулт, която извършва строителния надзор на проекта „Цанков камък", категорични са от регионалното ведомство.

Твърденията, че зам.-министър Прегьов е собственик на фирма Арнаудов консулт, не отговарят на истината и това може да се установи след справка в Търговския регистър, допълват от министерството. 

Преди да заеме  поста на заместник-министър Прегьов е имал дялове във фирма Професионал консулт ООД - Благоевград и други фирми, които всеки може да открие в публичната декларация за конфликт на интереси. Георги Прегьов е бил един от управителите на фирма Консултантска инженерна група, която в консорциум с фирма Арнаудов консулт изпълнява строителния надзор на проекта „Цанков камък", съобщават от строителното ведомство. В Търговския регистър може да се установи, че зам.-министър Прегьов е излязъл от всички фирми, в които е имал участие, се казва още в съобщението на МРРБ. 

Законът за устройство на територията определя функциите на строителния надзор и те не се отнасят до определяне на цени и срокове по реализацията на един проект. Строителният надзор съблюдава дали обектът се реализира съобразно одобрения инвестиционен проект и следи дали се спазват нормативните изисквания за строителство, припомнят от регионалното министерство. 

В Бургас Станишев определи поредния антикризисен план на правителството като явен признак за провала на дясната политика и припомни, че министърът на финансите Симеон Дянков определи 27 април като дата за край на кризата у нас.

Водачът на левицата отново призова да бъдат деблокирани 450 млн. лв. от резерва на НЗОК и да бъдат инвестирани в здравеопазването.

От БСП отново защитиха тезата си, че Бюджет 2010 е изначално сгрешен при съставянето си и в резултат на това икономиката се движи стремглаво надолу, а социалната сфера е близо до катастрофа.