Пострадалите от бавно или неефективно правосъдие у нас ще могат да подават жалба пред нов административен орган в България вместо в съда в Страсбург. Това каза в интервю за предаването „Седмицата" на Дарик правосъдният министър Маргарита Попова. Тя добави, че проектът се разработва от края на миналата година от работна група към правосъдното министерство.

Своеобразният „Страсбургски съд" в България ще се бори с високия брой на осъдителните присъди срещу страната ни в Европейски съд по правата на човека.

Министър Попова коментира темата, след като на заседанието на правителството тази седмица премиерът Бойко Борисов поиска от правосъдното министерство да изготви доклад с идеи за законодателни промени, които да ограничат делата срещу страната ни.

„Нямаме нужда да пишем доклади - доклади, концепции и анализи по въпроса вече са написани. Имаме нужда с реални действия да направим такива промени, така че законодателството да не бъде често драстично нарушавано, за да бъдат жалбите срещу България по-малко, както да бъдат по-малки и обезщетенията", обясни министърът на провосъдието.

Идеята е да се създаде нов административен орган към Министерството на правосъдието, който да разглежда жалби на пострадали от мудното правосъдие у нас. Новата институция ще разполага със свой фонд, от който да плаща на гражданите.

Тъй като подобен опит в други страни е довел до бум на жалбите пред съответния национален орган, очакванията на правосъдния министър са това да се случи и в България.

Финансовият министър Симеон Дянков е поискал изчисления от Министерството на правосъдието, за да се види колко пари трябва да бъдат заложени за новия орган в бюджета за 2012 г. „Трябва да се види броят на жалбите в Страсбург, присъдените обезщетения, ще е нужна сграда, хора, които ще бъдат назначени - парите няма да бъдат малко, коментира министър Маргарита Попова.

България не е най-осъжданата държава в Страсбург, категорична е министър Попова. Тя уточни, че страната ни е една от държавите, от които в ЕСПЧ постъпват най-много жалби, но пък през последните години намалявал броят на изплатените от държавата ни обезщетения. Вероятно заради това, че част от жалбите в Страсбург не са били допуснати за разглеждане.

Обсъжда се възможност, ако някой е недоволен от присъденото му обезщетение от бюрото в България, да може да се жали пред административните съдилища в страната по местожителство на тъжителя. Като остане възможността след това гражданите да се обърнат и към съда в Страсбург в случай на изключително несправедлив праг на обезщетение, присъдено в страната ни.

Очаква се новият административен орган да заработи от 2012 година.