Малко над 800 000 нови акции бяха записани при увеличението на капитала на Експат Бета АДСИЦ, съобщиха от дружеството. Точният брой ще бъде обявен след 21 юли. Минималната сума на акциите, които трябваше да бъдат записани, за да е успешно увеличението на капитала, бе 100 хил. акции. Резултатите са по-лоши, отколкото очаквахме, каза Николай Василев, мениджър на дружеството.

Припомняме, че фондът предприе увеличение на капитала си от 4 млн. на близо 48 млн. лв., като издаде 43.42 млн. нови акции с емисионна и номинална стойност 1 лв.

Според Василев  неблагоприятните пазарни условия на Българската фондова борса и другите фондови борси по света са една от причините увеличението на капитала да не е толкова успешно. Акциите на други дружества със специална инвестиционна цел в България губят средно с 24% от стойността си през последните 9 месеца, а индексът SOFIX се е понижил с почти 30%, допълни той. Другата причина според него е, че много инвеститори вече са вложили средства в други подобни дружества и не са в състояние да увеличат своите позиции.

От компанията предвиждаха постъпленията да бъдат използвани за инвестиции в проблемни активи на атрактивни цени – висококачествени български недвижими имоти с финансови проблеми: банкрут, публична продан или ликвидация. Увеличението на капитала е свързано и с намеренията за инвестиции в подценени активи с високо качество. Дружеството планира да инвестира в завършени нови модерни търговски и офис обекти, придобили необходимите разрешителни за експлоатация и разположени на отлични локации /предимно в София/. Поставената цел е удвояване на първоначалните инвестиции за период от 2-3 години без никакъв строителен риск.