Започва есенната мисия на Международния валутен фонд у нас. Експертите ще oстанат в България до 4 октомври. Те ще проведат срещи с представители на кабинета, Българската народна банка и частния сектор. За първи път тя ще бъде ръководена от Катрина Пърфийлд, тъй като досегашният ръководител Бас Бакер е на по-висок пост в международната институция.

Традиционно Международният валутен фонд прави пролетна и есенна мисия в страната ни. През пролетта той прогнозира минимален ръст на икономиката ни от 0,2 на сто и дефицит от 1,8 на сто в края на тази година. Тогава обаче още не бе ясна корекцията на бюджета за 2009 г. до дефицит от 3,9 на сто.

Сега според прогнозите, залегнали в проектобюджет 2011 г., икономическият ръст в края на 2010 г. ще бъде 0,7%. В актуализирания вариант на бюджет 2010 г. е заложен дефицит от 3,8% (по европейската методология) и 4,8% (на консолидирана основа).

Според последните данни на финансовото министерство дупката в хазната за първите седем месеца на годината е 1,2 млрд. лева. На месечна основа през юли е отчетен малък излишък от близо 300 млн. лева.