Средства от частните пенсионни фондове да послужат за подпомагане на икономиката е една от трите цели заложена в пенсионната реформа, каза в Бургас министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. За предстоящата реформа в пенсионната система вече са създадени работни групи в началото на следващата година ще започне и обществен дебат.

Реформата вече се подготвя, създадени са пет работни групи и още в края на тази седмица предстои да направим и дискусия, заяви социалния министър.

Три са целите, по които ще се работи -  връщане на загубеното доверие в пенсионния модел, тези с най-ниски пенсии да бъдат възмездени и използване на ресурси от частните пенсионни фондове в икономиката.

3 млрд. лв. има в частните фондове и още 1 млрд и 6 хиляди в златния, по целия свят частните фондове са сред най-големите инвеститори в икономиката, каза Тотю Младенов. Според него част от тези средства могат да се инвестират в инфраструктурни обекти, при пълна държавна гаранция за парите на хората. Същевремено от министерството на труда и социалната политика вече обсъждат със синдикатите от 1 юли 2010 година да стартират преговори по нова политика за минимална работна заплата, пенсии и минимално социално плащане.

4 нови социални проекта с ваучерна система ще  стартират от 19 декември по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съобщи  още Тотю Младенов. По програмата се предвиждат 250 млн. лв за обучение и квалификация на заети и безработни лица. Ваучерната система ще продължи за 4 месеца през 2010 година, а не три както беше до сега. Те ще се раздават от Бюрата по труда, където ще бъдат изложени и списъци на организациите, които ще провеждат обученията.

Министър Младенов обяви още, че със средствата по спряната вече програма „Пенсионери на море” са направени 139 социални трапезарии, в които се хранят 11 108 човека.