От днес започва поетапното спиране на изходящите повиквания и кратките съобщения от предплатените нерегистрирани карти за абонатите на Мтел и Глобул, припомнят от мобилните оператори. Към днешната дата от Глобул и от Мтел отчитат по около 900 хиляди регистрирани карти.  Около 70 процента от клиентите на Виваком вече са регистрирали картите си.  Официалният срок за регистрация на SIM-картите на мобилните оператори изтече на 31 декември миналата година.

Близо 900 хиляди предплатените карти за абонатите на Глобул са регистрирани към първия работен ден за годината, съобщиха от мобилния оператор. Това е около 50 процента от всички клиенти на предплатени услуги на компанията. 880 000 хиляди до момента са абонатите на Мтел, които са регистрирали картите си. Близо 400 хиляди пък са клиентите на Виваком, които са го направили.

До края на януари клиентите и на трите оператора, които не са регистрирали картите си, ще могат да получават обаждания и SMS-и, но след това ще бъдат прекъснати и входящите повиквания. Телефонните номера ще се запазят до изтичане на крайния срок на валидност на картата. Ако потребителят се регистрира преди този срок, предплатената услуга ще бъде възстановена.

Регистрацията може да се направи освен в офисите на мобилните оператори и в магазините на търговските им партньори, така и в над 3000 станции на Български пощи в цялата страна.

Регистрирането на предплатените карти е безплатно и се извършва лично от потребителя на SIM-картата. То може да бъде направено и от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощно.