Сезонът на ураганите в САЩ изглежда пренебрегнат от икономистите, които са забравили да го поставят в сметките си. Той обаче следва да се има предвид, защото има потенциала да нанесе сериозни щети, например на рафинериите, разположени в Мексиканския залив. От там страда цялата икономика на страната, а вместо за растеж, започва да се говори за възстановяване.

Бурята Ирен, която се зароди на югоизток, днес бе повишена в ураган, след като удари Пуерто Рико със сила на вятъра от 70 мили в час. Очаква се до петък Ирен да удари и Маями.

Метеоролозите предупреждават и за ураганът Андрю, който обикновено се заражда именно в края на август. Най-опустошителният му набег бе през 1992 година, когато бяха нанесени значителни разрушения на инфраструктурата във Флорида.

Според специалистите няма данни за зараждащи се нови и непознати урагани. Тези, които се изявяват традиционно по това време на годината имат достатъчно голям потенциал да донесат проблеми в района на Мексиканския залив, където всяко затваряне на рафинерии води след себе си до загуби за милиони долари.

През този сезон метеоролозите очакват между 14 е 19 силни бури, като 7 от тях може би ще прераснат в урагани. Три от пет ще бъдат със сила 3 степен.