Скъпият бензин променя дълбоко начина на живот в Съединените щати, съобщава БТА.

Влаковете са пълни, скутерите и механичните косачки за трева се връщат на мода, а някои семейства намаляват значително парите, които отделят за забавления.

В страна, където бензинът е облаган с малки данъци, главоломното му поскъпване - два пъти спрямо 2006 г. и четири пъти в сравнение с 2001 г., шокът се чувства навсякъде и удря тежко семейните бюджети. Последиците от скъпия бензин все още не са толкова сериозни, колкото при петролните кризи през 70-те и 80-те години на миналия век. Според някои изчисления в края на лятото американските домакинства ще изразходват за бензин средно 4.2% от бюджета си срещу 3.7% през първото шестмесечие на годината. Историческият рекорд от 4.5% бе отчетен през 1981 г.

Промяната в начина на живот на американците обаче вече е видна. 27% казват, че са спрели да ходят на спортни състезания, 68% признават, че пазаруват по-малко, а 44% отиват на по-кратки ваканции.

В същото време някои сектори от икономиката печелят от новите реалности. Компанията производител на механични и електрически косачки за трева "American Lawn Mower" отчита увеличение на продажбите от 20 до 30 на сто. Докато продажбите на ненаситните за гориво автомобили с двойно предаване са в свободно падане, някои американци си купуват запазените досега за тесен кръг любители скутери.

Броят на пътниците в обществения транспорт се е увеличава постоянно напоследък, включително в градове като Ню Йорк и Лос Анджелис - "автомобилната столица" на Съединените щати. За транспортните компании причината за тази тенденция е вън от съмнение - високите цени на бензина. В някои окръзи в щата Мериленд обмислят да съкратят маршрутите на училищните автобуси, което ще принуди децата да ходят малко повече пеша.