Ако не бяха подписани особените залози, днес нямаше да има централи, които да продават три пъти по-скъп ток от АЕЦ "Козлодуй", каза ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод енергийните договори за ТЕЦ Марица Изток 1 (AES Гълъбово) и ТЕЦ Марица Изток 3 (КонтурГлобал).

От тези договори българинът получава по-скъп ток и задължението да плаща високите цени в продължение на 15 години.

Според данните инвестициите са гарантирани с приходите на Националната електрическа компания (НЕК), което поставя въпроса защо държавната компания сама не е строила или модернизирала тези централи.

Първите инвеститори са офшорни компании, а по-късно, когато договорите и особените залози са били сключени, проектите са продадени на американски компании, разкри Добрев пред Нова телевизия.

Споразумението за тези два проекта е било подписано в последните дни на кабинета Костов, но в него е записано само договаряне на особените залози. Следващото правителство е подписало договорите. Протоколът е с подписа на Румен Овчаров, обясни бившият енергиен министър.

"Ако Овчаров не беше направил този залог, в момента там нямаше да има централа, която да ни продава ток, три пъти по-скъп от този от АЕЦ "Козлодуй. Изумен съм как може Трайчо Трайков да застава рамо до рамо с Румен Овчаров", добави ексминистърът. По думите на бившият министър нито Трайчо Трайков, нито някой друг е споменавал пред него за тези особени залози.

"До момента, до който не е подписан този особен залог, не са извършени никакви разходи по този проект. Това е едно споразумение на хартия. След особения залог е бил сключен заем и със средствата е построена централата, която продава два пъти по-скъпо ток от ТЕЦ "Марица Изток 2" и три пъти по-скъпо от АЕЦ "Козлодуй", допълни той. 

В споразумението на Иван Костов е записано още, че ако проектът не стартира и няма инвестиции в продължение на три години, документът ще стане невалиден.

Според Добрев намалението на цената на тока е реално и не е временна мярка, защото се дължи на намалението на технологичните разходи на електроразпределителните дружества и на по-ниската цена на природния газ, които няма да се променят. Има още малко резерви, ако има промяна в микса, за който ексминистърът е настоявал, изваждане на скъпи централи, с които държавата няма ангажименти и увеличаване на дела на АЕЦ "Козлодуй".

Това обаче няма да направи чудеса, това намаление ще бъде в рамките на няколко процента, заяви Добрев.