Държавите, които защитават физическата и интелектуална собственост се радват на близо 9 пъти по-висок БВП на глава от населението, от останалите. Това показват данните от изследване сред 115 държави, които формират 96% от световния БВП.

Проучването е обобщено като 3-ти годишен Международен индекс право на собственост (IPRI) от страна на Института по пазарна икономика.

От най-добре представящите се страни 20% имат средно $ 39.991 БВП на глава от населението, а последните 20% - само $ 4.341. Силната връзка показва, че държави, които защитават в по-голяма степен правото на собственост, се характеризират с по-висока икономическа сигурност.

Финландия продължава да води тази класация за трета поредна година като тази година класирането й се дължи на резултат от 8.7 от възможните 10 точки. Второто място е за Дания и Холандия с по 8.5 точки, а Нова Зеландия, Швеция, Германия и Норвегия са с по 8.3 точки. На дъното на класацията е Бангладеш с 2.5 точки. Малко по-нагоре в класацията са Ангола, Зимбабве и Бурунди.

България се класира на 59-то място (общо 115) с 5.1 точки. Това е увеличение с 0.2 точки в сравнение с миналата година, което показва незначителното подобрение в защитата на правото на собственост в България.

В сферата на измерването на правната и политическа среда България има най-нисък резултат от 4.5 точки, което е отражение на високото ниво на корупция и липсата на доверие към съдебната система. Най-нисък резултат (3.0 от 10 точки) България получава по показателя „независимост на съдебната система”, което означава, че влиянието на политически и бизнес групи върху съдебната система продължава да един от големите проблеми пред страната.