Внезапното решение на Ангела Меркел за възстановяване на контрола по границата на Германия с Австрия беше следствие от динамичен уикенд, през който канцлерът беше подложен на силен натиск от съпартийците си и общинските власти, от които се очаква да приютят и изхранят нарастващата вълна от търсещи убежище бежанци, насочили се към страната. Посланието към германския лидер беше "Genug!" (достатъчно).

В много от случаите местните правителства показаха, че не са в състояние да се справят с големия брой пристигащи хора.

"Настроението се променя, и то бързо", коментира един от лидерите на Християндемократическия съюз на Меркел. На заседание на изпълнителния комитет на партията в понеделник, държавни и местни представители дадоха да се разбере, че имигрантите са проблем.

"Всеки кмет обича да бъде добър германец до тогава, докато бежанците не влязат в неговия гимнастически салон", каза посочва политикът, пожелал анонимност.

Развиващите се със скоростта на пожар събития принуждават Меркел, лидер, известен с изчакването на подходящия момент за вземане на важни решения, да промени правилата на играта.

Физик по образование, Меркел обикновено разглежда въпроса от всеки ъгъл, било то по отношение на Гърция и Украйна, преди да избистри стратегия си. Дори и тогава, тя предпочита да остави проблема да се развие, често в продължение на месеци. Нейните колеги наричат подхода ѝ - "управление зад кулисите".

Случаите, при които тя взима важни решения под силен натиск, като това да ускори отказването на Германия от ядрената енергетика след аварията във Фукушима, често завършват с разкаяние.

Решението за затваряне на атомните електроцентрали уталожи страха на обществото в резултат на бедствието в Япония, но постави под огромен натиск германската индустрия чрез повишаване на цените на електроенергията.

Кризата с бежанците, най-голямото вътрешно предизвикателство, пред което Мерекел се е изправяла, изглежда поема по подобна траектория на развитие. Решението от миналия месец да се гарантира сигурно преминаване на сирийските бежанци, задейства едно лудо боричкане за добиране до Германия. Стъпката беше хуманитарен жест, целящ да помогне за облекчаване обстановката в Унгария, където много емигранти бяха натикани в импровизирани лагери при непоносими условия.

Но в Германия държавни и местни официални представители бяха "абсолютно изненадани" от действията на Меркел и малкото време, дадено им да се подготвят.

Основната причина общинските власти да не бъдат включени във вземането на решенията е, че Берлин не очакваше такава масирана реакция от страна на бежанците.

Веднага, след като стана ясно, че притокът на имигранти се превръща в потоп, Меркел и други държавни служители се опитаха напразно да обяснят действията си, настоявайки, че все още са в сила правилата за предоставяне на убежище в Европа, известни като споразуменията от Дъблин.

Но след като бежанците започнаха да пристигат в Мюнхен и други градове, където бяха посрещнати от ликуващи германци, беше ясно, че няма връщане назад. Всеки в Германия изглеждаше готов да подаде ръка. Приютите са били залети с дарения на храна и облекло. Доброволците изпревариха в действията си благотворителните организации.

В момент, когато голяма част от Европа загърби бежанците, германците спечелиха уважение по света за приемането им с широко разтворени обятия. Въпреки че Меркел предупреди за много предстоящи предизвикателства, тя също, изглежда, се радва на въздействието на това, което германската преса нарече "приказката на септември." След като в продължение на месеци беше обрисувана като основен причинител на конфликтите в Европа поради нейната твърда линия в отношенията с Гърция, Меркел изведнъж се превърна в топлосърдечния матриарх на континента.

Първите признаци, че настроенията се променят, се появиха в петък, когато високопоставени политици от баварското крило на дясноцентристката коалиция на Меркел публично подложиха на критика нейната политика по бежанския въпрос.

"Скоро ще бъдем в извънредно положение, което няма да можем да контролираме", предупреди Ханс Зеехофер, влиятелният баварски премиер. В събота Меркел остана настъпателна и каза пред аудитория в Берлин, че не съжалява за решението. "Миналата седмица взехме спешно решение и съм убедена, че то е било правилно", каза тя.

Но в неделя над 20 000 бежанци пристигнаха на централната гара в Мюнхен, поставяйки инфраструктурата награда на ръба на възможностите ѝ. Когато имигрантите се стълпиха на гарата, служителите се хвърлиха бързо да издигат палатки в близкия парк. В крайна сметка властите намериха достатъчно легла и палатките останаха празни, но беше ясно, че Мюнхен е близо до точката на пречупване.

Местният бизнес започна да се оплаква за това какво въздействие би имала кризата върху ежегодния Октоберфест в Мюнхен, който започва идната седмица. Баварските политици се изнервиха. Но Бавария, считана за консервативно средище на Германия, не е сама. Провинции и общности в цяла Германия се оплакват, че не биха могли да се справят с наплива. По силата на децентрализираната федерална система на Германия, отговорността за бежанците се пада на провинциите.

Всеки ден хиляди нови пристигащи биват разпределяни в 16-те провинции на Германия и след това разпределени в местните общности. Но през уикенда системата се изправи пред срив. Местните власти на няколко места отказаха да приемат повече бежанци, идващи от Бавария. Под натиска на Зеехофер, Меркел се съгласи късно в събота да възстанови граничния контрол.

Стратегията беше тази стъпка да бъде представена като "сигнал към Европа", тактическо решение, целящо да тласне и други страни към приемането на повече бежанци. В действителност, Германия просто не може да се справи със ситуацията.

Преди решението на Меркел да бъдат облекчени правилата, се очакваше Берлин да вземе 800 000 бежанци, което е почти четирикратно увеличение в сравнение с 2014 г. В понеделник вицеканцлерът Зигмар Габриел заяви, че броят може да достигне един милион, което подчертава какъв масивен резонанс имам решението на Меркел.

Германия се опитва да убеди другите европейски страни да поемат по-голяма част от товара, усилие, което досега има само частичен успех. На среща на вътрешните министри в Брюксел в понеделник политиците се съгласиха да преразпределят 40 000 бежанци, които сега са в Италия и Гърция, из ЕС. Но съпротивата срещу по-големи ангажименти засега е силна. Повечето правителства и по-специално тези в Източна Европа, обвиняват Берлин, че окуражава повече бежанци да пристигат и не желаят да следват тази политика.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер иска страните членки да си поделят товара чрез въвеждане на задължителни национални квоти. Но планът включва само 120 000 бежанци. При положение, че само Германия очаква около 1 милион, прогноза, която може спокойно и да бъде превишена, е малко вероятно квотите да имат значително въздействие.

Междувременно Австрия каза, че очаква Берлин да изпълни обещанието си и да приеме хилядите бежанци, заклещени на нейна територия поради затягането на граничния контрол. Тя реагира на германското решение чрез въвеждане на контрол по източната и южната си граница в опит да ограничи бежанския поток.

На среща на високопоставени представители на ХДС в понеделник беше постигнат консенсус, че правителството се нуждае от разработването на по-добре координиран подход към кризата.

Има предложения за нов закон за гражданство - нещо, на което партията досега се съпротивляваше.

"Към днешна дата всички сме невежи", посочва един от германските политици. "Никой не знае какво да прави, за да бъде решен този сериозен проблем." /Матю Карнитшинг и Флориан Едер в "Политико"./