Необичаен протест се състоя вчера пред сградата на Bank of England в Лондон. Облечени като героини от исторически за Великобритания събития, десетки хора демонстрираха срещу това, че масово върху банкнотите биват изобразявани мъже, а приносът на жените за развитието на обществото бива пренебрегнат и техните ликове рядко се появяват върху хартиените пари.

Недоволството на хората бе разпалено и от съобщението, че единствената жена, изобразена на банкнотата от 5 паунда в момента, Елизабет Фрай, ще бъде заменена от образа на Уинстън Чърчил. В искане към централната банка да отмени това си решение вече са се подписали в петиция над 30 хил. души. Те заплашват, че ще заведат дело срещу Bank of England за погазване на закона от 2010 година, който задължава институциите да третират мъжете и жените равноправно и без дискриминация.

Британският вестник Guardian припомня, че откакто са пуснати в обръщение в този им вид през 1970-та година върху банкнотите, издавани от Банк ъф Ингланд, са се появявали само още две жени, освен Кралицата. Това са Елизабет Фрай и Флоренс Найтингейл.

Новият гуверньор на банката Марк Карни е поел ангажимент да преосмисли намерението за промяна на дизайна на банкнотата от 5 паунда и да обяви решение до края на месеца. В писмо до депутат от консервативната партия Карни обяснява: "Аз вярвам, че нашите банкноти трябва да отпразнуват разнообразието от исторически значими фигури, което Велика Британия има, както и техния принос в широк кръг от сфери".

Според вече бившият гуверньор на банката Марвин Кинг е много вероятно скоро във Великобритания да се появи банкнота с изобразена на нея писателката Джейн Остин.