Световните капиталови пазари завършват годината с предимно добри резултати. През последните дни на търговия инвеститорите показаха, че имат нужда вече от почивка и са достатъчно доволни от резултатите си до тук. Има и защо, ако се съди по постигнатите ръстове при стоките и при акциите.

2010 година при петрола спря на котировка от $ 89.69 за барел лек американски петрол. Последната сесия за миналата година спря при цена от $ 79.36 за барел, което прави годишен ръст в цената на основната енергийна суровина от 13%.

Поскъпването можеше и да е по-голямо, ако по време на вчерашната търговия контрактите не изгубиха 1% от стойността си, за което допринесоха основно две новини. Едната е от Китай, където производствата в леката промишленост за пръв път от месец юли насам регистрираха забавяне на ръста. Това е очакван ефект от мерките, които правителството взе с цел да охлади икономиката на страната.

Другата новина, която повлия негативно върху цената на петролните фючърси, бе информацията за запасите от суровина в САЩ към 24 декември. Според тях е налице по-малък от очакваното спад с 1.3 млн. барела до 339.4 млн. барела. 

Златото също блесна с резултата си в последните минути на годината. Златото с незабавна доставка поскъпна до $ 1 410.30 за тройунция, а фючърсите с доставка през февруари се търгуваха на $ 1 410.10. Според анализаторите благородният метал ще продължи да поскъпва и догодина, като реакция на инфлационните процеси.

Само за тази година скока в цената му е с 29%, като влияние за това му оказа изливането на трилиони долари от американското правителство в икономиката на страната и разбира се, запазването на основната лихва на рекордно ниското й раннище от страна на Федералния резерв.

Активите, базирани върху представянето на златото на пазарите, също се възползваха от ръста му, като направиха доходност от 17%.

На валутните пазари новина в последната сесия бе швейцарският франк, който поскъпна до 0.7996 спрямо еврото, удари 1.0669 спрямо долара и напредна до 0.6894 към британския паунд.

Щатският долар падна до $ 1.3355 към еврото. На годишна база обединената парична единица губи 6.9%, за което в голяма степен спомогнаха дълговите проблеми на страни от еврозоната.

На капиталовите пазари индексите постигнаха също предимно добри резултати. В САЩ последната сесия завърши с леки понижения, които дойдоха в следствие и на много ниски прехвърлени обеми. Ева 1.5 млрд. акции смениха собственика си при среднодневни обеми от 3.8 млрд. лота. Тази пасивност не се промени въпреки изненадващо добрите новини за спад на моблите за помощ при безработица под 400 хил.

На годишна база индустриалниет индекс DOW JONES INDUS AVG. се покачи 11%, широкият S&P 500 скочи с 13%, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE порасна със 17%.

В Азия шампион по доходност е индонезийският JSX COMPOSITE INDEX, който порасна с 46% през тази година, следван от KOSPI в Южна Корея с ръст от 22%.

Хонконгският Hang Seng index се покачи със скромните 5.3%, японският Nikkei 225 спадна с 3%, след като йената скочи с 12% спрямо долара, което от своя страна притисна експорта.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!