Австрийската фирма Заубермахер е намалила няколко пъти предложените си цени за почистването на петте района на София по време на преговорите с общината. Това каза заместник-кметът Минко Герджиков и посочи, че съгласие не е постигнато. По думите му, ако фирмата не приеме предложените цени от общината, няма да бъде сключен договор заради невъзможността за финансиране. Срокът за преговорите изтича през януари, а тази година предстои и конкурс за избор на фирми, които да чистят столицата.

Междувременно предстои и тръжна процедура за избор на фирми, които да почистват и охраняват 55 подлеза в София, каза още Герджиков. До извършване на тръжната процедура, ние ще осигурим средства на Егида, за да могат те да продължат охраната, допълни той. В проектобюджета са заделени средства за поддръжката на тези подлези, каза още Герджиков.

В проекта са предвидени и 5 милиона лева за Столичен инспекторат, за да може звеното да извършва контролната си дейност качествено. Герджиков каза, че за целта ще е необходима и нова система, с която да се увеличи събираемостта на глобите. Всички тези глоби да бъдат вкарвани в компютрите на данъчните и да не издават документ за това, че ти си си платил и си изряден данъкоплатец към общината, ако имаш неплатени глоби. Герджиков каза още, че общината вече ще може да блокира сметките на неизправните длъжници, за което ще следят 25 екипа.

Обмисля се и санкционирането на живущите в сгради, без издаден акт 16, които не плащат данък „сгради”. Става въпрос за 15 хиляди такива жилища, според дирекция „Контрол по строителството”. Когато няма други обективни причини, срокът за регистрация ще бъде 2 месеца, каза още Герджиков.