Трети пореден ден сръбските медии отразяват протестите на работниците от завода за амбалажна хартия Владичин Хан, чийто мажоритарен собственик е компанията Брикел на българския бизнесмен Христо Ковачки.

В сряда работниците нахлуха в административната сграда и изгониха ръководството на завода. Стачкуващите днес обявиха, че ще започнат и гладна стачка. Работниците не са получили 12 заплати, а осигурителните вноски не са внасяни през последните пет години и половина. В началото на този месец при преговорите с ръководството на Владичин Хан, председателят на Независимия синдикат ФОПА Йован Мичич каза, че Ковачки не е изпълнил нито едно от обещанията си дадени при закупуването на завода преди две години.

Бяхме огорчени от предложението на Христо Ковачки от 22 май да получим по една заплата, което той не направи, както и отказа да ни изплати дължимите суми за трудов стаж.

Преди 2 г. той обещаваше повишаване на производството, изплащане на висящите задължения, но не изпълни нищо от това. Не са ни изплатени три-четири заплати от 2007 г., три от миналата, а за тази не е платена нито една, а осигурителни вноски не са внасяни от пет години и половина, каза Мичич.

Работниците нямат намерение да спрят протестите и дори са готови на крайни действия за да получат заплатите си. Миналата седмица авторитетното списание Време писа подробно и за връзките на Христо Ковачки с балканския наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам. БГНЕС