Крайният срок за цялостното приключване на магистрала „Тракия” до Бургас е февруари следващата година, обяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Първомай, цитирана от Труд.

Тя изрази надежда следващото лято да може да се пътува по изцяло новата магистрала. 70 км от новоизградените участъци на АМ „Тракия” са пуснати в ход.

Всички, които са пътували до Ямбол, вече могат да видят разликата. Значително се скъсява времето и се пътува по-безопасно, каза още регионалният министър.

Очаква се през август да бъде готова и останалата част до Петолъчката, около 15-17 км.

Няма конкретен срок, но ще се разчита на добрата воля на изпълнителя. По този начин ще бъде облекчено движението по автомагистрала „Тракия”, добави Павлова.

Строителството на магистрала „Марица” също напредва. В участъците по единия лот има много повече археологически обекти, отколкото очаквахме, коментира Павлова.

Допълнително са предоставени още 700 000 лв. след първите 500 000 лв. на археологическия екип, тъй като предстои огромна работа, която трябва да се свърши с тези 1,2 млн. лв.

Ще бъдат направени разкопки на целия обект и той ще бъде освобождаван поетапно, за да може да се изгражда магистралата.

Вече е започнато изграждането на един много голям мост, обясни Лиляна Павлова. Според нея и в двата лота строителството е в добър темп и в срок, така че следващата година магистрала „Марица” също ще бъде пусната в движение.