Валутния борд в България е в добро здраве, а непосредствена опасност от девалвация не съществува. Това констатира Експат компасът за периода септември - октомври 2010 година.

Изследването съпоставя данните за валутните резерви на БНБ за времето от 2005 г. до настоящия момент и отчита, че те са все още високи. Резервите започнаха да падат от максимума, достигнат преди година. Очакваме да останат така или вероятно да намалеят, ако продължи фискалният дефицит. Ако намаляват и занапред, това ще се счита за лоша новина за икономическата активност и за стабилността на валутния борд, се посочва още в изследването.

За пръв път откакто стартира регулярните си емисии икономическото изследване отчита появата на позитивизъм в наблюденията си. Причината за това е бюджетът за второто и третото тримесечие на 2010 година, който според Експат компатъс е балансиран. На второ място причина за позитивизма е износът, който се представя по-добре от всички очаквания. Наслагват се и фактори като безработицата, която намалява устойчиво, основно поради сезонни причини, както и оценката на Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s, която потвърди инвестиционния рейтинг на България – ВВВ със „стабилна перспектива”.

Правителството направи някои крачки към намаляването на държавната администрация. Също така няма намерение да увеличава пенсиите и заплатите в публичния сектор – това е добре за баланса на бюджета – освен ако решението не се промени, се посочва в анализа.

Наблюдаваният от Експат компас бюджетен дефицит е по-нисък от очакваното за периода първо – трето тримесечие. Министерството на финансите може да го задържи до около -3% от БВП, ако пожелае, смятат авторите на изследването. Очакваме обаче правителството да се поддаде на определен политически натиск през декември. Ето защо изданието подобрява прогнозата си от -5.5% само на -4%.

Бюджетните разходи са по-трудни за предвиждане от дефицита. Те се получават като сбор от събраните приходи и допуснатия дефицит. Занижихме нашата прогноза от 43.5% на 41.9% и очакваме да я намалим отново, казват авторите на Експат компас.

Те подобряват прогнозата си за растеж на БВП от -2.5% на -1%. По отношение на инфлацията, компасът посочва, че ниските едноцифрени числа са безопасна територия. Много ниските числа (-1% до +1%) предполагат продължаваща рецесия. Следователно, смятаме +3% за „по-добро” число.

Ръстът на износа е причина за ревизия на прогнозата по отношение на дефицита по текущата сметка. Промяната, която изданието прави е от -8.5% през март на -4% от БВП.

При безработицата прогнозата също търпи корекция, като намалението е от 12% в края на годината до 10.5% през януари.

В аналитичните мнения към бюлетина Експат Компас икономистът Владимир Каролев коментира, че в неговите очи изглежда, че сегашното правителство, обвинявайки световната икономическа криза, ще поддържа дефицит не само през 2010 г., но и през 2011 и 2012 г., и това се вижда от 3-годишните макроикономически и бюджетни прогнози на Министерството на финансите.

Според Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" бюджетът вече не е най-важният закон или поне това не личи по макроикономическата политика на правителството.

От GVA Sollers Solutions, компания за недвижими имоти, пък споделят прогноза, че все повече търговски площи ще остават празни и пустеещи. Най-потърпевши ще бъдат шопинг центровете с неатрактивно местоположение и микс от наематели, лошо управление и липса на гъвкавост при договаряне на наемните условия.

Освен моловете, процентът на незаетост ще се увеличи и на търговските обекти извън главните улици. До края на 2010 г. активността ще е много слаба. Наемателите (с изключение на хипермаркетите) ще продължат да са предпазливи в експанзията си.