Въвеждането на международния сертификат „Зелена карта” ще се отрази върху премиите по застраховка „Гражданска отговорност”, прогнозира Дияна Стойнова, Главен търговски директор на ДЗИ Общо застраховане. Тя отбеляза, че рискът при управление на превозни средства в чужбина е много по-голям, а средната сума на изплащаните щети в чужбина нараства със сериозни темпове от няколко години и това няма как да не се вземе предвид от застрахователите.

Стойнова сподели на форума „Шумът на парите“ в София, че въпреки двуцифрения ръст на животозастрахователния пазар през изминалата година България все още е далеч от европейските показатели.

„Българинът обръща много малко внимание на живота и здравето си. Средните годишни разходи по застраховки живот у нас се запазват в много ниски граници от около 17-18 евро при суми от порядъка на 1 700 евро в Европа”, коментира тя. Според нея животозастрахователните компании и посредници отделят недостатъчно голямо внимание, средства и усилия в продажбите на тези видове застраховки.

Стефан Софиянски, председател на Управителния съвет (УС) на Лев Корпорация, представи една по-скоро песимистична картина на състоянието на застрахователния сектор в България, който по думите му не е достатъчно развит.

„В условия на криза би трябвало хората и икономическите структури да заделят повече средства за застраховане, тъй като и най-малките неприятни икономически и атмосферни условия могат да повлияят на работата на компаниите и да се отразят негативно на икономическия живот”, обясни той.

От думите му стана ясно, че у нас приходите от автомобилното застраховане са над 80 % от общия приход. „Аз лично считам, че в пазар, който се крепи единствено на „Гражданска отговорност“, има какво още да се желае”, допълни Софиянски.