ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

 
Възстановяването на загубите от страна на щатския долар продължи едва един ден, след като през отминалата сесия „зелените пари” отново попаднаха под силни разпродажби и регистрираха ново 5-месечно дъно спрямо основния си конкурент на forex пазара – еврото. Преодоляването на поредната психологическа граница при 1.35 допълнително подсили спада на американската валута, като за слабото й представяне допринесоха и някои негативни макроикономически показатели.

С най-голямо влияние беше понижението в потребителското доверие за септември. Индикаторът отчете най-ниската си стойност за последните 8 месеца, падайки под равновесната граница от 50 пункта, която показва превес на песимистите над оптимистите. Имайки предвид, че потреблението от страна на населението представлява около ¾ от брутния вътрешен продукт на САЩ, вчерашните данни предвещават още по-голямо свиване на разходите, което може да доведе до по-продължителен спад на долара.

Допълнителен натиск върху американската валута оказва и засиленият риск апетит на пазарните участници, който се материализира в покачването на водещия щатски борсов индекс Dow Jones Industrial Average с 1000 пункта в рамките на един месец. Фактът, че доларът и фондовите пазари се движат в обратна зависимост, е логично да засили низходящия тренд при „зелените пари”, ако търсенето на по-високодоходни активи продължи.

Подобно на щатския долар, британският паунд също беше разпродаван от трейдърите през изминалата сесия, след като един от членовете на Английската централна банка заяви, че инфлацията в страната не е основният проблем пред монетарната институция, а вместо това тя трябва да помисли върху изкупуване на още неликвидни активи от балансите на търговските банки.

Въпреки че тези коментари все още не са споделени от останалите членове на Монетарната комисия към банката, те сами по себе си подсказват, че британската икономика се възстановява по-бавно от очакванията на институцията, което на свой ред говори, че все още сме далече от момента, в който ще станем свидетели на увеличение на лихвите на Острова.

 


ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Open – 1.3453; High – 1.3595; Low – 1.3380; Close – 1.3584

 

Възобновяването на възходящото движение след интрадневната корекция приближава евро/долар към първата силна съпротива при 1.3691, като неин пробив ще доведе до тест на 1.3818. На свой ред преодоляване на това ниво може да даде сигнал за обръщане на целия низходящ тренд от 1.5140 до 1.1875.

Първата краткосрочна подкрепа е разположена при 1.3494, следвана от 1.3380. Евентуален пробив на това ниво ще създаде предпоставки за по-дълбока корекция на последната възходяща вълна.

 

GBP/USD

Open – 1.5826; High – 1.5894; Low – 1.5718; Close – 1.5800

 

 

Въпреки че затвори „на червено”, кабелът регистрира нов връх, като основната цел продължават да бъдат двата дневни върха, които се намират непосредствено в подножието на 1.60. При техен пробив ще наблюдаваме засилване на възходящото движение със следваща цел при 1.6456.

Краткосрочните подкрепи са разположени при 1.5718 и 1.5640.

 

USD/JPY

Open – 84.27; High – 84.34; Low – 83.68; Close – 83.87

 

 

Спрямо текущите нива предстои тест на 15-годишното дъно при 82.86, като при негов пробив следващата по-сериозна цел ще бъде 79.76.

Корекциите на последната низходяща вълна ще прицелят 83.68 и 84.08.