ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

На фона на бедната откъм икономически новини първа сесия за седмицата щатският долар беше една от най-добре представилите се валути на пазара – движение, което е напълно логично с оглед на силния му спад през последните седмици и желанието на трейдърите да приберат част от натрупаните печалби. В основата на представянето на „зелените пари” бяха най-вече коментари от страна на президенти на федералните банки в страната, които изказаха противоположни мнения по отношение на състоянието на американската икономика.

С най-голямо влияние обаче, беше изказването на вицепредседателя на Фед Джанет Йелън, според която поддържането на ниски лихви за продължителен период от време създава опасност пред икономическата стабилност в дългосрочен хоризонт. Дали обаче, тези твърдения ще бъдат подкрепени от останалите членове на Комисията по отворените пазари остава да разберем по-късно днес, когато предстои обявяването на доклада от последната среща на Федералния резерв.

След като през последните седмици няколко члена на щатската централна банка се обявиха за увеличаване на средствата за стимулиране на икономическата активност, ще бъде интересно дали подобни намерения ще бъдат изразени и в официален документ на Фед. Ако действително станем свидетели на подобни коментари, това може да бъде в основата на нова „меча” вълна за долара, която да го тласне отново над психологическото 1.40 спрямо еврото.

До края на настоящата седмица макроикономическите показатели от САЩ ще бъдат предимно от второстепенно значение, като едва в петък предстои обявяването на някои по-интересни фундаментални новини и най-вече – на продажбите на дребно за септември, които се очаква да отбележат ръст за месеца.

Наред с това върху всеобщия риск апетит на пазарните участници в голяма степен ще повлияе и началото на сезона на обявяване на финансовите резултати на компаниите за третото тримесечие. Именно през този период започнахме да ставаме свидетели на влошаване на икономическото състояние в страната, затова би било интересно как това се е отразило върху корпоративните печалби.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3977; High – 1.4010; Low – 1.3865; Close – 1.3876

 

Макар че отвори с гап във възходяща посока, евро/долар не успя да запази първоначалния си импулс, но последвалата корекция не е изненадваща на фона на факта, че двойката се намира в зоната на свръхпродажбите на дневна графика. Критично ниво с оглед на последната възходяща вълна би бил пробив на 1.3636, като преди това имаме подкрепа при 1.3833 и 1.3807.

Подновяване на възходящото движение минава през 1.3881 и 1.4010, следвани от 1.4028, чийто пробив ще доведе до засилване на този импулс.

GBP/USD
Open – 1.5957; High – 1.5969; Low – 1.5866; Close – 1.5879

 

В момента кабелът се намира в неутрална позиция, като спрямо текущите нива са възможни два сценария. При пробив на 1.6017 ще последва възобновяване на възходящия импулс със следващи цели при 1.6069 и 1.6456.

От друга страна обаче, неуспех на двойката да продължи поскъпването си спрямо текущите нива ще създаде предпоставки за формирането на двоен връх, но за развитие на този сценарий е необходим пробив на 1.5295. Краткосрочните подкрепи преди това са разположени при 1.5821 и 1.5750, следвани от 1.5668.

USD/JPY
Open – 81.79; High – 82.35; Low – 81.36; Close – 82.04

 

Регистрирането на ново дъно приближи долар/йена все повече към следващата по-сериозна цел – 79.76, където се намира най-ниската стойност от 1995 година. На практика дотогава отсъстват всякакви технически подкрепи, които да спрат спада на двойката.

Единствената възможност за забавяне на низходящото движение е прибиране на печалби, като при този сценарий краткосрочните съпротиви са разположени при 82.34 и 82.55, следвани от 83.15.