Цената на златото скача заради международните притеснения за състоянието на големите развити икономики. Това твърди Робърт Зелик, президентът на Световната банка, на конференция, организирана от Financial Times. Според Зелик, въпросът за златото е като „слон в стаята“ - нещо очевидно, но пренебрегвано от политиците в дебата им как да се коригират търговските и фискалните дисбаланси.

В понеделник Робърт Зелик предложи да се създаде нова международна монетарна система, включваща множество резервни валути, включително и злато като показател за пазарните инфлационни очаквания. Сега Зелик обяснява, че критиците на това предложение всъщност не са разбрали същността му. Той не призовава за златен стандарт, както са изтълкувани думите му. Фиксираните валутни курсове и златните резерви като гаранция на стойността на валутите са отменени още през 1944 г. със системата на фиксирани, но подлежащи на настройка валутни курсове, учредена в Бретън Уудс.

“На златото сега се гледа като на алтернативен монетарен актив. Това е нещо различно от златен стандарт“, обяснява Зелик. Златото става отправна точка, тъй като хората с пари виждат слабите и несигурни перспективи пред всички валути освен юана – а юанът не се търгува свободно, отбелязва шефът на Световната банка.

В този смисъл златото е убежище от несигурността и е привлекателно за хората, които се чудят къде да вложат парите си. Тази форма на използване на златото според Зелик говори, че в големите световни икономики са нужни политики насърчаващи растежа, структурни реформи, свободна търговия и премахване на протекционизма. Това ще създаде условия за развитие на частния сектор. Процесът на преговори може да започне още след ден на срещата в Сеул.

Според Зелик, фактът че цената на златото е над 1400 долара за тройунция говори, че светът се е запътил към нова монетарна система, в която доларът на САЩ ще е само една от резервните валути с гъвкав курс. Другите според него ще са евро, йена, паунд и юан, като от Китай се очаква да премахне ограниченията за конвертируемостта на валутата си.

Относно думите на финансовия минисътр на Бразилия за валутни войни, Зелик отбелязва: Мантега преувеличава. Виждал съм истински войни, знам какво представляват и съм чувствителен как се използва тази дума. Но в системата съществуват напрежения, които ако не бъдат преодоляни ще доведат до протекционизъм.