Президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви от Сингапур, че рисковете за глобалната икономика са се усилили. „Намираме се в опасен период”, казва той в интервю за Bloomberg. САЩ вероятно няма да се върнат в зоната на рецесията и ще се разминат сам с период на бавен растеж. Но еврозоната е „изключително чувствителна в момента” и перспективите й зависят от това, дали европейските лидери ще вземат верните решения в този момент.

Коментарите на Зелик доливат масло в огъня, на който се пържат европейските политици, предвид опасността дълговата криза да се прехвърли към Италия. Италианските ДЦК поевтиняват /т.е. доходността им нараства/ 11 пореден ден. Финландия пося разделение между политиците на Европа, като настоя да получи залог за заемите, които отпуска на Гърция – първата от засега трите европейски държави, които прибягнаха до спасителна финансова помощ.

Зелик се надява, че повторна глобална рецесия няма да има. Но състоянието на еврозоната го притеснява, като там се трупат проблем върху проблем. Освен страхът на Финландия, в Италия започва да се надига социално недоволство срещу строгите планове за бюджетни икономии – днес предстои всеобща национална стачка. Всяка несигуност в Европа се отразява върху САЩ, а оттам и на целия свят.

Шефът на Световната банка посочва: еврото ще оцелее в следващите пет години. Но въпросът кой да членува в системата на общата валута предстои да бъде решен от европейците.

”Понякога хората се надяват, че ще могат да се измъкнат като осигуряват финансиране и ликвидност: от Европейския фонд за финансова стабилност, от Европейската централна банка”, казал е той. Но според него те в действителност няма да могат да се измъкнат. Вместо това, строгите икономии вкарват по-слабите икономики в низходяща спирала на все по-слаб растеж.

„По-добрият път” според Зелик е този, избран от Ирландия и Балтийските страни начело с Латвия. Испания е взела серия от важни решения, а Италия трябва да е нащрек. САЩ следва да отчита икономическия си темп на растеж във фискалните разходи.