Българските земеделски производители трябва да имат по-добро производство, за да бъдат конкурентноспособни на европейските си колеги. Това коментира министърът на земеделието Мирослав Найденов, след церемонията по награждаване на "Агробизнесмен на България" за тази година от традиционната номинация на в-к "Български фермер".

Найденов обясни, че по всяка вероятност за следващия финансов период европейските субсидии ще бъдат разпределяни не на база единица площ, а на база продукция. Крайно време е на Министерството на земеделието и храните да се спре да се гледа като на някакъв донор, бе категоричен Найденов.

Пред агробизнесмените той коментира, че продължават разговорите за преструктурирането на Програмата за развитие на селските райони, тъй като по част от мерките има многократно надвишаване на финансовия ресурс. Най-вероятно резултатите от тези преговори ще станат ясни следващата година.

Земеделският министър припомни, че селското стопанство е единственият сектор у нас, който бележи 3-процентен ръст през последните месеци. По думите му земеделието е един от малкото сектори, който ще успеят да се възползват от икономическата криза.