В момента са разплатени 1.4 млрд. лева, или 9.2% от предвидените за България европейски средства в програмния период до 2013 г. Това съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Според него, към края на мандата на ГЕРБ усвоените средства от европейските фондове ще бъдат най-вероятно повече от 50%.

 

Категорично към момента имаме договорени 35% от средствата, което означава, че дори и да няма никакви сключени договори, към края на програмния период цифрата по усвоените средства ще бъде значително по-висока, заяви Томислав Дончев.


Само преди една година процентът на разплатените средства беше в рамките на статистическата грешка. Има един добър темп в момента, той трябва да бъде съхранен и увеличен, подчерта още министърът.

 

„Какви пари ще може да ползва България след 2013 г. зависи от цялостната финансова рамка на ЕС, зависи от дебата, който тече в момента, зависи от това как България се е справила с изпълнението на програмите през периода. Имаме основание за оптимизъм, като гледаме ръста през изминалата година”, категоричен бе Дончев и подчерта, че неусвояването на европейски средства не е икономия, а неизпълнение на бюджет.

„Стратегията Европа 20/20 поставя като акценти икономика, базирана на знанието, ясно се поставят базови приоритети, свързани със зелена икономика и технологии, дори се говори за зелени работни места”, заяви Дончев. В момента за България всички тези приоритети са изключително важни. Ние не можем да подминем факта, че освен тези високи цели, ние имаме и базисни цели – България специално, освен всички инвестиции трябва да запази възможност да ползва средства и за базисна инфраструктура”, подчерта още министърът.

На въпрос за кои сектори на икономиката България трябва да поиска пари, Дончев отговори, че това е национално решение. „Не бива да се движим на база стари практики”, каза Дончев и допълни, че земеделието би следвало да е един от приоритетните отрасли. „Голям потенциал съществува в сферата на фармацията, информационните технологии, на туризма и то културния туризъм, производствата”, каза още Дончев.