Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов предупреди да не се спекулира с цената на хляба и зърнената пшеница. Той съобщи, че от началото на седмицата е стартирала активно жътвата в страната.

Земеделският министър съобщи още, че следващите, които ще подлежат на стриктни проверки, са хлебопроизводителите.

Ето какво още казаха земеделският министър в репортаж на Йовка Йовчева и Теодора Каролеева след заседанието на правителството за хляба, жътвата и спекулата с цените.

„Подобряват се нещата от началото на седмицата. Аз постоянно, буквално през часове се чуваме с Асоциацията на зърнопроизводителите. Жъне се вече, влизат машините. Слава Богу, дъждовете спряха или не са в такъв интензитет. Имаше опасност наистина до края на миналата седмица. Северозападна България върви много добре, в момент и в Южна се работи нормално”

„Аз вчера информирах комисаря, неофициално, тъй като имахме съвет на министрите по земеделие. Не е проблемът само с България, знаете, че тези дъждове и наводнения засегнаха голяма част от Европа. Искам едно да кажа, понеже се появи спекула: Златното правило 1, 2, 4 – 25 стотинки е цената на пшеницата хлебната, 50 стотинки е на брашното и един лев е килограм хляб, в магазините те са по 700 грама, би трябвало да е 70 стотинки. Ако някой се опитва да спекулира, да знаете, че е със спекулативна цел. Очаквахме реколтата да бъде около 4 милиона тона, възможно е тя да бъде с около половин милион по-надолу, но за зърнения баланс на България ни трябва около 1,8, т.е. ние имаме два пъти повече от зърнения баланс. И всичко останало са спекули и намерения на някой, на гърба ни отново да изкара някой лев.

И сега към хлебопроизводителите – да не правят те пък другата гимнастика, в момента да купуват не хлебна, а фуражна пшеница и да правят хляб от нея, с добавки, защото това е следващото, към което ще се отправим”.