Подобряване на административното обслужване, превенция на корупцията и създаване на общ информационен портал, който да обединява интернет страниците на земеделското министерство и областните дирекции по земеделие са част от дейностите по проект „Добро управление, ефективност и прозрачност в Министерството на земеделието и храните”. Това съобщи ресорният заместник-министър Светлана Боянова.

Проектът се изпълнява в рамките на една година и е на стойност 752 000 лв., като финансирането е от Европейския социален фонд и държавния бюджет.

Проектът е важен за нас, поставили сме си две основни цели – отваряне на администрацията и повишаване на доверието в Министерството на земеделието, обясни още Боянова.

По думите й, важен е крайният ефект – потребителите да усетят на практика подобрената работна среда на администрацията.

Фирмата изпълнител на дейностите по проекта е проучила опита и добрите практики на страни членки на Европейския съюз за осигуряване на прозрачност при обслужване на хората и превенция на корупцията.

Направихме посещение на администрацията в Германия и Естония, отчете Мариана Николова от правния отдел в аграрното министерство. Тя уточни, че работата по проекта включва семинари и обучение на служители в министерството, областните дирекции и общинските служби по земеделие.

Предстои провеждане на семинар за превенция на корупцията на служители от инспектората в министерството и преминаване през онлайн обучение на 105 служители от ведомството.

Положителен резултат от изпълнението на проекта е и създаването на единен информационен сайт, който обединява интернет страниците на министерството на земеделието и областните дирекции Земеделие, както и усъвършенстване на самата интернет страница на ведомството.