Европейската комисия обяви, че очаква мораториумът върху продажба на земи на чужденци в България да отпадне от следващата година, съобщава БНТ.

Говорител на комисията обясни, че още не са запознати с подробностите на приетото решение в парламента, но по принцип след изтичане на преходния период се очаква да влязат в сила обичайните правила, записани в договора за Европейския съюз.

Европейската комисия още не е запозната с подробностите, но принципната позиция е, че тя не може да разреши удължаване на мораториума, каза говорител на комисията.

"Ако мораториумът върху купуване на земя от чужденци отпадне от 1 януари 2014, както пише в договора за присъединяване, ограничението не може да остане в сегашната му форма. Остава обаче възможността да бъдат приети допълнителни закони и правила. Но в общия случай, както в България, така и в останалите страни, ако има някакви ограничения, те трябва да бъдат пропорционални, оправдани и в общ интерес", заяви Шантал Хюз, говорител на Европейската комисия.

Това означава, че и в този случай може да има забрана за купуване, но тя трябва да е в точно определени случаи, например, когато има силно съмнение за възможна спекулация. Но като цяло трябва да действат същите правила, както в другите държави, т.е. чужденци да могат да купуват земя.

Договорът за Европейския съюз може да бъде променен, но само ако има съгласие от всички 28 държави.

И в този случай, както и в други, когато се нарушава европейското законодателство, има възможност за начало на наказателна процедура срещу държавата, нарушаваща правилата. Говорителят на комисията не коментира дали в случая може да започне такава процедура, защото в Брюксел още не са ясни подробностите на гласуваните от парламента текстове.

Парадоксално, но от думите на депутата от левицата Антон Кутев, който подкрепи решението за удължаване на мораториума до 2020 г., на гласуването във вторник, става ясно, че народните представители са били напълно наясно с позицията на Брюксел.