Президентът на Европейската централна банка /ЕЦБ/ Жан Клод Трише предложи подкрепата си за американския план за ограничаването на размера и дейността на големите банки, но подчерта необходимостта от глобална координация по този проблем. Трише призова американските законодатели да одобрят Бен Бернанке за нов мандат като председател на Федералния резерв на САЩ.

Планът за реформа на банките, представен от Белия дом миналата седмица, "върви в същата посока на нашата собствена позиция, а именно да се уверим, че банковият сектор се съсредоточава върху финансирането на реалната икономика", заяви Трише.

Европейските страни, включително Германия и Франция, оказаха натиск за постигането на международен консенсус по нова регулаторна рамка за банковата система.

Президентът Барак Обама обяви нов план за ограничаване на размера и обхвата на американските банки и финансови фирми, заявявайки, че те "никога повече" не трябва да стават толкова големи, че данъкоплатците да се налага да ги спасяват или да изложат на риск икономиката. Плановете целят да ограничат прекомерното поемане на рискове и да защитят данъкоплатците чрез предотвратяване на възможността или други финансови институции да заемат, да инвестират или да спонсорират хедж фондове или частни фондове за ценни книжа. БГНЕС