Жените в Южна Корея печелят 63% по-малко от мъжете на същата позиция. Тази разлика вероятно не се дължи единствено на полова дискриминация, но голяма част от нея определено е следствие от националния сексизъм – коментира The Economist. Жените в Корея са подложени на силен социален натиск да напускат работа, ако имат деца. Така кариерата им се прекъсва по средата и талантът им се губи за обществото. В редица корейски компании изобщо няма жени на ръководни позиции.


Това обаче създава големи възможности за по-съобразителните чужди компании, които се възползват на сравнително ниска цена от добре образованите корейки. Защото на работата може и да има полова дискриминация, но не и в образованието. Всяка година много високо квалифицирани жени биват назначавани в корейските компании, но с времето, макар и да заслужават повишения, те са измествани от мъже, често с по-ниски качества от тях.

Затова в чужди компании, където се следи за ефективността – като например в корейския клон на Goldman Sachs – сега масово се наемат жени. Американската инвестиционна банка в момента има повече служителки, отколкото служители в Корея. От Харвардското бизнес училище пък са установили, че възвращаемостта на компаниите нараства с 1%, ако в управленския персонал делът на жените нарасне с 10%.

От всичките страни от ОИСР, в Южна Корея делът на работещите жени е най-нисък, като заетостта им във възрастта между 25 и 64 години е само 60%. Но упоритата полова дискриминация в едно свободно общество може да изиграе много лош номер. Сватбите и ражданията в Южна Корея напоследък рязко спадат. От 10.6 сватби на 1000 души на година през 1980, през 2009 г. сватбите са само 6.2 . Средно корейската жена има 1.15 деца, което е сред най-ниските стойности в целия свят. За да да останат корейките на работа, скоро нацията критично ще намалее и застарее, а пенсиите на мъжкарите са вече под въпрос.