Животновъди от цялата страна отново ще излязат на протест пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Този път те ще настояват за повече пари в Бюджет 2010 за национални доплащания. В протестните действия, които са насрочени за 11 часа, ще се включат представители на пет браншови организации, съобщи за Дарик заместник-председателят на Съюза на животновъдите Иван Чалъков. От заложените 220 млн. лв. за национални доплащания в бюджета за следващата година животновъдите настояват да получат 90 млн. лв. Въпреки уверенията на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че парите ще бъдат дори повече – над 135 млн. лв., фермерите бяха категорични, че ще протестират.

Иван Чалъков попита: Защо министърът, след като е наш приятел, искам да подчертая, че бяхме заедно по барикадите, и ние – животновъдите – стоехме плътно зад него, защо не ни даде 90 млн. от тези 220 на нас, а дава повечето пари на зърнопроизводителите? Защо на нас ни пуска под черта пари? След като ще ги има парите, защо не ги обещае на зърнопроизводителите? Защото има по-силно лоби ли? Да си говорим ясно как са нещата. И ние сме някакви мухльовци, както му бяха казали зърнопроизводителите, че ние изкарваме по 40 души на протест и не сме някаква заплаха.

На въпрос има ли конфликт между животновъдите и зърнопроизводителите Чалъков отговори: Ние сме от едната страна на барикадата, защото заедно търпим загуби.