17.30 ч. българско време

Търговията на капиталовите пазари в Съединените щати и в Европа тази вечер е разнопосочна заради смесените резултати, които публикуват компаниите за второто тримесечие. В Америка, например, добрите новини от Starbucks и Apple срещат съпротивата на негативните информации за ръст на лошите кредити от Wells Fargo и загубата на Morgan Stanley.

Така индексите и на Уолстрийт и на Стария континент се колебаят около началните си стойности, като временно преминават в червена или зелена окраска.

Петролът през целия ден в европейската сесия остана под $ 65 за барел. Пазарите очакват данните на американското енергийно министерство за запасите от суров петрол и горива в Съединените щати. Към 17.30 ч. българско време на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 64.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се котира за $ 65.70 за барел. Без голямо движение се води и валутната търговия като водещата двойка EUR/USD се котира под равнище 1.42.

 

16.45 ч. българско време

Уолстрийт отвори с понижения на индексите заради спада на акциите на Morgan Stanley и на Wells Fargo. Morgan Stanley съобщи днес за по-голяма загуба от очакваното, а Wells Fargo за ръст на лошите кредити.

Така към 16.45 ч. българско време индустриалният DOW JONES INDUS. AVG се понижава с 0.28% до 8 890 пункта, широкият S&P 500 губи 0.51% до 949 пункта, а а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE е надолу с 0.32% до 1 910 пункта.

Аналогична е картината и в Европа, която запази загубите през целия ден. Малко преди края на работния ден в Германия DAX INDEX изтрива 0.31% до 5 078 пункта, във Великобритания FTSE 100 спада с 0.20% до 4 472 пункта и във Франция CAC 40 губи 0.68% до 3 280 пункта.

Нефтът остана без съществена промяна в европейската сесия, след като още рано днес се понижи под $ 65 за барел. Все още пазарите очакват данните на американското енергийно ведомство за запасите от суров петрол и горива във водещата световна икономика, които вероятно ще потвърдят ръста, който бе регистриран от Американския петролен институт снощи.

Тази вечер на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 64.52 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се котира за $ 65 за барел.

На валутните пазари доларът остана стабилен към еврото при търговия в тесни граници около ниво 1.42.

 

11.15 ч. българско време

На стоковите пазари след вчерашното поскъпване днес суровият нефт се котира около $ 65 за барел. Задържането на поскъпването идва заради данните на Американския петролен институт, който обяви ръст на запасите от суров нефт през миналата седмица за пръв път от април. Запасите в Съединените щати скачат с 3.1 млн. барела до 349.9 млн. барела в края на миналата седмица, при прогнози за ново свиване с 2.1 млн. барела. Повишават се и запасите от бензини с 1.3 млн. барела до 213.6 млн. барела, след като анализаторите очакваха по-скромно увеличение от около 650 000 барела. Днес се очакват и данните на енергийното министерство, които ще бъдат публикувани по-късно тази вечер.

Въпреки активния за пътуване сезон в Америка и вместо очакваното понижение на запасите от горива се отчитат ръстове, което означава, че търсенето не е толкова силно колкото се очакваше. Ще бъде трудно за петрола да продължава да поскъпва, ако продължим да бъдем свидетели на слабо търсене, смятат наблюдаващи пазарите.

Допълнително за низходящия тренд дойде информацията, че вносът на петрол от Китай, който е вторият по големина потребител на черно злато в света е паднал през юни спрямо май с 2.8 на сто.

Преди обед на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 64.78 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент при $ 65.80 за барел.

След разнопосочните сесии в Америка и Азия, където все пак оптимизмът успя да вземе превес, началото на европейските капиталови пазари е оцветено в червено. Повечето основни индекси на водещите пазари регистрират загуби, но те са малки, в рамките на половин процент. Към 11.10 ч. българско време в Германия DAX INDEX губи 0.33% до 5 077 пункта, във Великобритания FTSE 100 спада с 0.36% до 4 465 пункта и във Франция CAC 40 е надолу с 0.50% до 3 286 пункта.

На валутните пазари доларът остава относително слаб към еврото, но дилъри отбелязват спиране на поевтиняването на щатската валута към единната европейска при ниво 1.42 заради загрижеността за забавяне на възстановавянето на банковия сектор по света. Вниманието на инвеститорите продължава да е фокусирано около възможността за несъстоятелност на американската CIT Group, което пък засилва позициите на валутите убежище, които по традиция поскъпват при появата на някакъв риск. След влизането на европейските борси EUR/USD се намира около равнище 1.4180.

 

8.00 ч. българско време

С лек ръст за водещите индекси приключи сесията на Wall Street. В основата на ръста беше изказването на председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който заяви, че има признаци за стабилизирането на икономиката. Подкрепа на индексите дадоха и добрите финансови отчети на някои големи компании.

Индустриалният DOW JONES затвори с ръст от 0.77% до 8 915 пункта. Широкият S&P 500 прибави 0.36% до 954 пункта. Ръстът при високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE е с 0.36 на сто до 1 916 пункта.

Повишение от 7.7% записаха акциите на производителя на строителна техника Caterpillar, след като стана ясно, че финансовите резултати на компания за второто тримесечие са много по-добри от очакваното. Печалбата на дружеството е 371 млн. долара.

Оптимизмът се пренесе и на азиатските пазари, където основните индикатори също са на положителна територия. NIKKEI 225 е нагоре с 0.96% до 9 744 пункта. Повишението при НANG SENG е с 0.28% до 19 556 пункта, а CSI 300 увеличава стойността си с 1.19% до 3 581 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола е около $ 65 за барел. Лекият американски петрол се търгува за $ 65.16 за барел, а нефтът сорт брент е на ниво от $ 65.98 за барел.

На валутните пазари двойката EUR/USD се търгува на ниво $ 1.4198 за € 1.