Националната енергийна система е готова за зимния сезон и разполага с достатъчно резерви. Това заяви министърът на икономиката,  енергетиката и туризма Трайчо Трайков при посещението си в село Чирен.

Той бе категоричен, че газовата криза от януари 2009 г. няма да се повтори.

„Нещата в международен план сега са много по-различни, отколкото бяха преди две години и от гледна точка на диалога на ЕС с Украйна, и от гледна точка на ангажираността на самите украйнци, а и на Газпром. Въпреки това, ако не дай Боже,  нещо се случи сме много по-добре подготвени, отколкото през 2009 г." - категоричен бе Трайков.

В газохранилището в с. Чирен бяха направени допълнителни изследвания как да се увеличи дневният дебит на газ със съществуващата наземна апартура. Нов газов агрегат в хранилището гарантира, че дори да има проблеми с електрозахранването, газовите съоръжения ще работят. От газа, който е в системата, могат дневно да се добият над 2 млн. куб. метра. Вече има и добив от 1.8 млн. куб. м газ от новите местни находища в Каварна и Калиакра. Сега има и функционираща реверсивна връзка с Гърция, която може да доставя 2 млн. куб. м. на ден.

Така се стига до над 9 млн. куб. м на ден, което е над 90 % от дневната консумация през зимния период. Без външна доставка тези обеми могат да се поддържат един месец и след това да се вземат решения, взависимост от възможностите.