Славата на евтина дестинация на българските ски курорти помръква от данните, които изнесе вчера в София Европейският потребителски център. Оказва се, че в поне 6 европейски държави зимните курорти са по-евтини от Боровец, Банско и Пампорово - и ползването на ски съоръженията, и нощувките. Проучването е правено в 20 европейски страни, информира в. "СЕГА".

Например спускането по пистите на световноизвестния курорт Гармиш Партенкирхен в Германия излиза 23 евро на ден. Курортът разполага с десетки лифтове и над 70 км писти - за професионалисти, за начинаещи и за напреднали. Лифт картите за немските курорти Оберсдорф и Райт им Винкл пък струват съответно 24 и 22 евро. За сравнение дневната карта за единствения лифт в Банско тази година се продава за 50 лв., което прави 25.50 евро. Другите големи курорти още не са обявили цените за новия сезон, но миналата година спускането в Пампорово също беше 50 лв., а в Боровец е дори малко по-скъпо.

Проучването показва още, че за нощувка в хотел 3 звезди в немски зимен курорт, туристите трябва да приготвят от 40 до 60 евро. У нас цените са близки до тези. В анализа обаче се посочва, че в българските курорти има и нощувки за по 15 евро.

Според данните по-евтино излиза зимната почивка и в определени курорти в Чехия, Румъния, Словения, Гърция и Кипър. Например в Чехия средната цена на лифта е между 20 и 24 евро за ден. Приблизително толкова струват и дневните лифт карти в курортите в Словения и Румъния. Според проучването за нощувка в тризвезден хотел туристите трябва да заделят между 20 и 40 евро.

В анализа се посочва още, че дори и да има известни разлики в цените с европейските курорти, те се стопяват при туристическите пакети. Например в българските курорти цените варират между 300 и 700 лв. съответно за 5 и 7-дневни почивки. В австрийските курорти едноседмичната почивка излиза между 300 и 400 евро, но в цената е включена и лифт картата. Така почивката се оскъпява само от пътуването. Най-скъпи са пакетите в Швейцария, където цената им надхвърля 800 евро.

Според председателя на Българската национална асоциация на потребителите Богомил Николов цените в българските зимни курорти вече са стигнали предела и няма накъде повече да се увеличават.

ЛУКС

Зимна ваканция в европейските курорти обаче може да излезне и доста солено. Въпреки че има австрийски курорти, които предлагат цени, близки до тези у нас, има и доста скъпи дестинации. Например в курортите Лех и Цюрс за дневна лифт карта трябва да отделим 70 евро. Спускането по пистите в Швейцария варира между 45 и 66 евро. За нощувка пък трябва обезателно да отделим над 40 евро.

ПРЕПОРЪКИ

При почивка в планината е важно туристите да имат планинска застраховка, която не винаги е включена в цената на лифт картите. Ако почиващите нямат такава и се случи инцидент, ще трябва да платят солени суми. Например при нещастен случай на ски пистата туристите трябва да платят на спасителните служби 400 лв. Ако някой се загуби и трябва да се организира акция за търсене, трябва да се отделят 724 лв.

УСПЕХ

За времето от януари до септември от международен туризъм в хазната са постъпили 2271.8 млн. евро, което е с 1.3% повече в сравнение със същия период на миналата година. За периода януари-октомври чужденците, посетили България, са намалели с 0.2% на годишна база, а при посещенията на граждани от ЕС има ръст от 2.9%. Според данните, съобщени вчера от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, досега страната са посетили 28% повече немски туристи, френските туристи пък са се увеличили с 44%. Сериозен е спадът при британските туристи, които са с 20% по-малко. Туристите от Финландия и Норвегия са намалели съответно с 35.9 и 37.4%.

Данните обаче показват, че българите са ограничили посещенията си в чужбина. За 10-те месеца на тази година пътуванията на сънародниците ни зад граница са намалели с 11.2% спрямо същия период на миналата година.