17:55 часа българско време

След доклада за промишлените поръчки в САЩ, който се изтълкува като знак за отслабваща икономическа активност, доларът загуби импулс спрямо евро и йената. Зелените пари се търгуват при ниво 1.2633 спрямо евро и 84.53 йени за долар.

Котировката от 83.57 йени за долар във вторник бе най-ниската за долара от 1995 г. насам.

Слабият пазар на акции в сряда доведе до поскъпване на държавните облигации, като лихвата по 10 – годишните трежъри бонове поевтиня до 2.46%.

Логичното заключение, че когато всичко в икономиката върви на минус никой не остава недосегаем, укроти за момент цената на златото до 1239 долара за тройунция. Петролът сорт WTI се търгува при ниски нива 71.30 долара за барел в очакване на данните за запасите в САЩ.


16:50 часа българско време

Според изчисленията на Блумбърг, през тази година доларът е поскъпнал с 4.3%, докато еврото е поевтиняло с 9.2%. Проблемите около правителствения дълг на Ирландия изтриха впечатлението от силното бизнес доверие в Германия.

Инвеститори коментират, че разминаването на данните в САЩ и еврозоната е само временно. Скоро и от Европа ще завалят негативни статистики – и единната валута отново ще поеме надолу, след като през юли надигна глава.

Европейската валута днес се търгува при ниво USD 1.2643. Йената отстъпи спрямо доларадо 84.375 , заради все по-вероятната намеса на централната банка на пазара в подкрепа на евтина валута.

Петролът продължава да губи, като фючърсите на лекия суров петрол се понижиха до цена от 71.49 долара за барел. В слабата световна икономика  търсенето на суровината ще намалее – спекулират трейдърите.

Златото продължава да поскъпва, като тройунцията вече струва 1242 долара. Само днес фючърсите на жълтия метал са добавили нови USD 8.9. Бягството към сигурни активи вдигна цената на благородния метал с 31.6% през последната година.

11.35 ч. българско време

Институтът Ifo хвърли бомба на валутните пазари. Оптимистичните данни за бизнес климата в Германия подкрепиха еврото и то проби границата от 1.27 срещу долара.

Единната валута регистрира рязък скок до нивото от $ 1.2725 за € 1, като към 11.35 ч. българско време се колебае около нивото от $ 1.2700 за € 1.

Покачване отбеляза и цената на нефта, след като апетитът за риск на инвеститорите се поизостри. Барел лек американски суров петрол се търгуваше на $ 72.21, а сортът брент достигна до ниво от $ 73.08.

 

10.35 ч. българско време

Цената на нефта гравитира около нивото от $ 72 за барел преди официалната статистика за състоянието на запасите от суровината и горива в САЩ и данните за поръчките на дълготрайни стоки. Повишенията на цената, обаче, засега са ограничени заради очаквания ръст на резервите от черно злато, както и заради опасенията от повторна рецесия в САЩ.

На стоковата борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол се търгуваше на $ 71.88 за барел, а сортът брент в Лондон – на $ 72.70.

При валутите основната двойка евро/долар се стабилизира на ниво около $ 1.2645 за € 1 малко преди излизането на данните на института IFO за бизнес климата в Германия. Очакванията на анализаторите са за влошаване заради общата тенденция за забавяне на икономическото възстановяване в глобален план, както и заради драстичните съкращения на бюджетните разходи в страната.

Долар/йена също стои в подножието на 15-годишния връх, като доларът се стабилизира около нивото от Y 84.45 за $ 1.

 

08.05 ч. българско време

Йената изгуби инерцията на валутните пазари, след като тръгнаха спекулации, че е възможна държавна намеса с цел да се отслаби японската валута. Валутната двойка долар/йена се понижи до ниво от 84.28, но остава близо до 15-годишния връх от Y 83.58 за $ 1.

Търговия в рейндж се води при другата основна валутна двойка – евро/долар. Към края на азиатската сесия зелените пари леко отстъпиха спрямо единната валута за първи път от шест дни насам заради опасенията за по-бавното възстановяване на американската икономика. Така еврото се разменяше срещу американската валута на ниво от $ 1.2644 за € 1.

Единната валута, обаче, продължава да стои под натиск заради несигурната икономическа ситуация в Европа. Опасенията на инвеститорите се подхраниха още повече, след като късно снощи S&P понижи с една стъпка до АА- дългосрочният кредитен рейтинг на Ирландия и потвърди негативната перспектива пред него.

На стоковите борси цената на нефта докосна 11-седмично дъно близо до $ 70 за барел. Ниската цена на суровината, обаче, подмами купувачите и стойността на черното злато започна бавно да се покачва. На електронната борса в Ню Йорк барел лек американски суров петрол се котираше на $ 71.78, а сортът брент  в Лондон – на $ 72.76.

Поскъпването на петрола остава ограничено заради очаквания доклад за запасите от суровината и нейните дестилати в САЩ. Очаква се резервите от суров петрол да отчетат ръст, а тези от горива – да намалеят, въпреки че за миналата седмица беше отчетен 1.2-процентен спад в търсенето на горива в Страната на неограничените възможности.