Освен, че се превърна в най-големият производител на петрол в света, Русия в момента е и най-големият купувач на злато, съобщава Блумбърг. Централната банка на страната е добавила 570 тона от благородния метал в трезорите си през последните десет години, което е с една четвърт повече от онова, което е изкупил Китай, например, по данни на Международния валутен фонд.

 

Добавеното злато е близо три пъти повече, отколкото тежи Статуята на Свободата, представя образно ситуацията Блумбърг.

 

"Колкото повече злато притежава страната, толкова повече суверенитет й дава това, ако настъпи катаклизъм с долара, еврото, британския паунд или която и да е от основните валути", коментира Евгени Федоров, депутат от партията Обединена Русия на президента Владимир Путин.

 

През 1998 година, когато Русия фалира заради вътрешен дълг от $ 40 млрд., една тройунция злато се разменяше срещу 28 барела петрол. Година по-късно, когато за пръв път Путин дойде на власт, това съотношение стигна до 11.5 барела петрол за тройунция злато, а през 2005 година съотношението бе 6.5 барела петрол за тройунция злато.

 

Когато златото се търгуваше на 18-годишен връх при $ 495 за тройунци, централната банка на Москва държеше 387 тона или 2.2% от своите $ 165 млрд. резерви в злато. Това съотношение е достигнало вече 3.5%, показват данните на Блумбърг.

 

Златната стратегия на Путин напълно се вписва в политиката му по управление на ресурсите. Това е вид дефанзивна игра, която засега работи, коментират анализатори.

 

Заради количествените улеснения, които големите икономики предприемат, за да подкрепят цените на основните финансови активи, цената на златото се покачва. Преди кризата централните банки са били нетни продавачи на 400 до 500 тона злато годишно. Сега, водени от Русия и Китай, те са нетни купувачи на 450 тона злато годишно.

 

Докато Путин води в този нов епизод на златната треска, развитите нации продават. Швейцария например е продала най-много злато през последното десетилетие, намлявайки експозициите си от 877 тона, изчислявани на $ 48 млрд. Франция е втора с разпродажби на 589 тона злато, докато Испания, Холандия и Португалия са продали всяко по около 200 тона злато.

 

Въпреки покупките на Путин, златните резерви на Русия, които възлизат на 958 тона са осмите по големина в света. САЩ остават номер едно с 8 134 тона, следвани от Германия с 3 391 тона. Международният валутен фонд държи 2 814 тона. По-нататък в класацията се подреждат Италия, Франция, Китай и Швейцария.