17:55 часа българско време

Според писмо до инвеститорирте на Goldman Sachs, засиленото търсене от новите пазари и ограниченото предлагане ще подкрепят цената на търговските стоки до края на годината.

Днес златото добави нови 0.7% към стойността си, като тройунция се разменяше на NYMEX за 1226.5 долара. Златото се възприема като сигурен актив и привлекателността му се повишава, защото инвеститорите се съмняват в перспективите на устойчивото икономическо възстановяване в света.

Дотук през тази година златото е поскъпнало с 11%.Днес цената му се установи на 7 - седмичен връх.

Петролните фючърси доставка 10 септември се търгуват по цена 75.35 долара за барел лек суров петрол, минимално понижение в рамките на деня. Брентът загуби 0.35% от цената си до ниво 74.85 долара за барел.

Противовес на „бичите“ прогнози за засилено търсене на суровини дават опасенията, че слабата световна икономика няма да може да поддържа продължително силно търсене.

На валутните пазари доларът отстъпи от поддържаните позиции и се разменя при 1.2847 спрямо евро. Спрямо йената доларът днес загуби почти 1% от стойността си, до 85.36 йени, тъй като японската валута също се възприема като сигурен актив.

11:07 часа българско време

Информацията за полу-официални покупки на евро от страна на централни банки от Азия подкрепи единната валута и тя отново премина важната граница от USD 1.2800. От началото на сутрешната търговия еврото поскъпна с 0.4% до 1.2805 долара, след като докосна 1.2820.

Данните за забавящата се японска икономика доведоха до понижение на фондовия пазар в Токио, а йената тръгна нагоре, като регистрира 0.40% ръст спрямо зелените пари до 85.853 йени за долар. Счита се, че във време на пазарен стрес привлекателността на йената нараства като основна валута за финансиране на кери трейд.

Паундът е почти без изменение при USD 1.5595.
По-сериозен спад регистрира австралийският долар, като очакванията за край на лихвените повишения установиха цената му на 89.29 US цента.

8:20 часа българско време

Несигурността около икономическото възстановяване отново накара инвеститорите да изберат сигурността на йената на валутните пазари. Японската валута поскъпна спрямо кошницата от търгувани валути в първата за седмицата сесия.

В азиатската сесия доларът поевтиня до 85.81 йени с тенденция отново да докосне 15-годишното дъно от 84.50 йени, а еврото спадна до 109.68 йени.

Еврото, обаче, отбелязва ръст спрямо долара и търговията се води в подножието на нивото от 1.28. Към 8.20 ч. българско време единната валута се разменяше срещу зелените пари на $ 1.2794 за € 1.

Слабият долар се отрази на цената на нефта. На стоковите борси барел лек американски суров петрол поскъпна до $ 75.72, а сортът брент – до $ 75.43.

Анализатори, обаче, коментират, че по-евтиният долар не оказва съществена подкрепа на цената на черното злато. Има риск тя да пропадне и под $ 75 заради рисковия характер на инвестициите в суровината на фона на засилващите се опасения за по-слабо от очакваното икономическо възстановяване. Като пример експерти посочват резкия спад на цената на петрола през миналата седмица заради лошото състояние на пазара на труда в САЩ.   

Слаба е вероятността формирането на нова тропическа буря в Мексиканския залив в следващите 48 часа да подкрепи цената на петрола, според националната метеорологическа служба в САЩ.