През миналата седмица единната европейска валута отчете няколко от „дежурните” вече рекордни стойности спрямо щатския долар, като най-високото постигнато съотношение бе рано в петък, когато еврото се котираше за $ 1.4967. Абсолютен рекорд от въвеждането на еврото като официална парична единица през 1999г. По-късно през деня обаче последва корекция и търговията се понижи до равнище $ 1.48 за 1 ?.

Тази сутрин еврото отваря седмицата с лек ръст спрямо долара, като при влизането на Европа във валутната търговия еврото се разменя за $ 1.4860.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4809 за 1 ?.

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.3207

На стоковите борси златото продължава своя поред възход. След като само в петък добави около 7 долара до $ 815 тройунция, днес „жълтият метал” вече се търгува за $ 827 за тройунция.

Напрегнати остават и пазарите, на които се търгуват потролни контракти. Очакват се решенията, които ще бъдат взети на срещата на Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ в началото на декември и особено въпросът с повишаването на дневното производство на петрол. На ценовото движение обаче може да повлия всяко едно изявление на представителите на картела, свързано с възможността за ориентиране към „кошница от валути” при определяне на цената на петрола за сметка на долара.

Днес цената на петрола е по-висока спрямо последния работен ден миналата седмица. В петък цената на американския лек суров петрол се колебаше в границите между $ 96.60 – 97.60 за барел. Тази сутрин на електронната борса в Ню-Йорк „черното злато” се предлага за $ 98.69, а петролът сорт „Брент” за $ 96.39, спрямо $ 95.01 в петък.

Фондовите пазари в Европа отварят позитивно. Основният за Франция CAC 40 INDEX добави 0.61% до 5555 пункта, в Холандия AMSTERDAM EXCHANGES INDX се увеличи с близо един процент до 497 пункта, а в Швейцария SWISS MARKET INDEX вече е с ръст в стойността си от 0.63% до 8424 пункта.