Ако допреди две години и половина на златото се гледаше единствено като на инструмент, който те пази от инфлация, то сега нещата изглеждат различно. Причината е, че гласувайки за златото чрез покупка, инвеститорите всъщност показват своя негативен вот към капитализма.

Това пише журналистът Джон Мелоу от CNBC, който стига дори по-далеч като казва: Купувайки злато, инвеститорите проявяват нихилизъм към системата на световните пазари.

Все повече и повече хора не желаят да участват в този тип капитализъм, в който "банките са твърде големи, за да фалират", а Федералният резерв на САЩ прави всичко възможно, за да обезцени стойността на хартиените активи и то пред очите им!

Смятам, че златото е като бюлетина, с която гласуваш против капитализма. Ти не си сигурен дали твоят кандидат ще победи в изборите, но би искал да знаеш, че хората, които ще анализират резултатите от вота, няма да са щастливи.

В момента инвеститорите се чувстват по-несигурни от всякога. Притесненията, свързани с имотния пазар, финансовата кондиция на потребителите и с правителството са доста силни. Освен това измамите на Wall Street и цялата сложност, в която е уплетено всичко, допълнително подронва доверието на инвеститорите.

В глобален аспект ситуацията също е нерадостна. През миналата седмица страните от Г-7 се впуснаха в координирана акция, която трябваше да помогне на йената след унищожителното земетресение в Япония. Ефектът на действията им бе тежък удар върху долара, който така или иначе бе под натиск заради инициативите на ФЕД с програмата за $ 600 млрд.

Това насажда усещането, че няма такова понятие като свободен пазар, особено ако се играе по такива правила.

И все пак, за разлика от акциите, които носят дивиденти, или пък от облигациите, които предлагат купонни плащания, златото е актив, чиято стойност зависи само от едно - единствено нещо: има ли желаещ да го купи от теб.